Около 3,5 милиарда лева са планирани за първата в България

...
Около 3,5 милиарда лева са планирани за първата в България
Коментари Харесай

3,5 милиарда лева струва първата високоскоростна жп магистрала у нас: ето кои градове ще свързва

Около 3,5 милиарда лв. са планувани за първата в България жп автомагистрала. Тя би трябвало да е подготвена до 2027 година и да свързва линиите София-Бургас и София-Свиленград. От въпросната сума 2 милиарда лева се отпускат по новата стратегия " Транспортна съгласуваност 2021-2027 ". Те ще са главно за дотъкмяване на планове по линията София - Бургас и София - Свиленград. 1,5 милиарда лв. са парите по Механизма за свързване на Европа, по които с планове ще кандидатства Националната компания " Железопътна инфраструктура ", потвърдиха за Money.bg от НКЖИ.

" Готовност има даже с планове за 6-7 милиарда лв., само че на този стадий няма да се кандидатства за еврофинансиране за цялата сума, тъй като просто няма по какъв начин тя няма да бъде получена. Освен това ще би трябвало да се стопират влакове, което е немислимо ", разясняват от НКЖИ. 

Новата жп автомагистрала би трябвало да се снабди с така наречен бързи релси, които разрешават придвижването на нови влакове, разрастващи до 160 км в час.
 Снимка 624284
Източник:

Българско плюс европейско финансиране

Близо 2 милиарда лв. европейски и по-малка част национални пари се влагат в модернизацията на жп линии и системи за ръководство на влакове по изтичащата оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " и по Механизма за свързване на Европа до 2024 година. 1,058 милиарда лв. са по оперативната стратегия.  732 милиона лв. са по Механизма за свързване на Европа 2014-2020 година 205 милиона лв. са за два плана по Националния проект за възобновяване и резистентност, които би трябвало да бъдат усвоени до края на 2026 година.
 Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч
Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Влакът би трябвало да се движи по трасето Русе-Букурещ-Гюргево до края на годината

По прелиминарен проект първата жп автомагистрала от София до Бургас и до българо-турската граница трябваше  да е напълно приключена до 2024 година. Това обаче няма да се случи. Причината е тежкият сектор на жп линията София - Пловдив - от Елин Пелин до Костенец, която се извършва за втори програмен интервал, като сектори от него се трансферират за интервала 2021-2027 година

Железопъните планове по проекта за възобновяване и резистентност включват въвеждането на супермодерната европейска система за ръководство на влаковото придвижване по линията Русе - Каспичан и интермодален терминал в Русе. Вторият план е изваден от проекта, но  от НКЖИ възразяват. Предстои да разберем дали специалистите от Европейската комсия ще разрешат плана.

След модернизациите у нас на процедура ще бъде приключена Първата скоростна жп автомагистрала - от българо-сръбската граница при Калотина до пристанище Бургас и Свиленград на българо-турската. Целта е тежкотоварният трафик, който транзитира през България, да се качи на товарни композиции. Идеята е ТИР-овете да се придвижват от граница до граница по-бързо, а страната да печели от жп такси. Ползата за пасажерите е ясна.
 Опитът на страната да се снабди с съвременни електрически влакове за над 1 милиард лв. е в застой
Опитът на страната да се снабди с съвременни електрически влакове за над 1 милиард лв. е в застой

На този декор се задава и частна конкуренция

Поръчка за нови електрически влакове в застой

Както Money.bg писа, опитът на страната да се снабди с съвременни електрически влакове за над 1 милиард лв. е в застой. 

Става въпрос за един от четирите търга за нов преносим състав, който е финансиран по Плана за възобновяване, а повода е подадена в Комисията за защита на конкуренцията от страна на компанията " Шкода Транспортейшън ". Така процедрата за покупка на 7 двуетажни електрически мотрисни влака беше спряна.
 Снимка 582051
Източник:

На 10 октомври тази година, още веднъж поради тъжба, е спряна и огромната поръчка за за доставка 35 броя едноетажни електрически мотрисни влака, чиято планирана стойност е за над 1,1 милиарда лв. без Данък добавена стойност.

От Министерството на превоза и известията разясниха за Money.bg, че чакат " закъснение за известно време ", само че се надяват да започват още веднъж и изгубеното време на бъде наваксано и срокът за приемане на новите влакове, който е 2026 година, да се случи.

Частният съперник

На фона на безкрайните проблеми към държавните ни влакове, към този момент се задава и техен частен съперник. Както Money.bg към този момент писа, частната транспортна компания " Пимк " разгласи, че е получила лиценз за жп транспорт на пасажери от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ".

Дейността на сдружението ще се прави посредством компанията " Пимк Рейл Експрес " ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския указател през април тази година. Така държавното " БДЖ - Пътнически транспорти " за първи път в своята история ще има действителен съперник при транспорта на пасажери в България.

В момента компанията оглежда опциите за трасе, по което да пусне новите влакове. Основното е София - Бургас, където по приключени сектори от жп линията са разрешени по-високи скорости, а автоматизираното ръководство на влаковото придвижване дава по-голяма пропускателна дарба.

Около 70% от пътническите вагони у нас не са претърпели капитални поправки от години. Средната възраст на преносимия състав на БДЖ е на 40 години.
 БДЖ има съперник: пловдивската
БДЖ има съперник: пловдивска компания взе лиценз за влаков транспорт на пасажери

Ще се подобрят ли и държавните влакове?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР