Около 2800 безработни ще започнат работа през 2024 г. по

...
Около 2800 безработни ще започнат работа през 2024 г. по
Коментари Харесай

Около 2800 безработни ще започнат работа по регионалните програми за заетост за 2024 г.

Около 2800 безработни ще стартират работа през 2024 година по районните стратегии за претовареност, които се финансират от Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Предвидените средства в бюджета за дейна политика на пазара на труда са в размер на над 13,5 млн. лева С тях ще бъдат субсидирани основаните работни места за интервал до пет месеца. Това оповестяват от пресцентъра на общественото министерство.

По районните стратегии за претовареност ще се осъществят общественополезни действия за поддържане и запазване на общинската и държавната благосъстоятелност – учебни заведения, детски градини, пътища, монументи на културата, както и за поддръжка и разчистване на паркове и междублокови пространства. Ще бъдат изпълнявани и екологични действия като събиране и транспортиране на боклуци, озеленяване и други, прибавят от МТСП.

Законът за поощряване на заетостта планува реализирането на една Регионална стратегия за всяка административна област на България.

Безплатен ваучер за образование, в случай че работим

Целта е да се понижи безработицата на локално равнище и да се преодолеят разликите в търсенето и предлагането на работна мощ в обособените райони, прецизират от МТСП.

 istock istock

Регионалните стратегии са част от Националния проект за поощряване на заетостта. В него е планувано през 2024 година общо към 10 хиляди души да бъдат устроени на работа, а над девет хиляди – включени в образования.

За осъществяването на включените в него стратегии и ограничения е обезпечен бюджет от 88 млн. лева, което е с 15 млн. лева повече по отношение на 2023 година, оповестяват от общественото министерство. 

В края на май Агенцията по заетостта стартира банкет на заявки за ваучери за безвъзмездни образования за работещи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР