Около 2500 са пенсионираните учители по математика, информатика, биология, химия

...
Около 2500 са пенсионираните учители по математика, информатика, биология, химия
Коментари Харесай

2500 пенсионирани учители се връщат в училище тази есен

Около 2500 са пенсионираните учители по математика, информатика, биология, химия и физика, които се връщат всяка година още веднъж в учебно заведение, с цел да преподават. Освен по математика, информатика и естествени науки има дефицит на преподаватели по български език и литература и в начален стадий на обучение. Това разгласи Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители.

По думите й педагогическите експерти в страната са близо 94 000, като те включват учители в учебните заведения и детските градини, шефове, корепетитори, хореографи, логопеди и други Такева добави, че се чака първокласниците през идната образователна година да бъдат към 62 000, макар че родените през 2017 година са към 65 хиляди Като пояснение тя даде децата, заминаващи с родителите си в чужбина.

Преди дни Министерството на образованието разгласи, че минималната заплата на учителите става 1709 лева Това е нарастване с 223 лева, или 15%, в съпоставяне със сегашните хонорари. Такева изясни, че учителите имат и 13 спомагателни заплащания, които са за работа с деца със специфични просветителни потребности, за класно управление, за водене на документи и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР