Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на

...
Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на
Коментари Харесай

Погром, гарантиран от "Промяната" - 25 000 български фирми засегнати от високите цени на газа

Около 25 000 компании ще бъдат наранени от смяната на цената на газа - това безпокойство изрази пред NOVA Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

" Тези 14% са единствено за последното нарастване, те са доста повече, по отношение на цената на дълготрайния контракт - към 25% ", изясни Ножаров. По думите му това нарастване ще затвори избрани браншове и артикули, които са чувствителни за популацията.

" Това нарастване е много високо за бизнеса. Има огромна неизясненост и липса на предвидимост ", сподели представителят на Българската стопанска камара. Според него спорът в Украйна не е причина за повишаването на горивата.

" Войната единствено усложни казуса, тя не го породи. Още предишното лято започнаха проблемите с електрическата енергия поради неправилната либерализация на пазара в региона на доставката на тази услуга и поради нереформирания бранш ", разяснява Ножаров и добави, че този е проблем е можел да бъде очакван.

" Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни компании са резервирали количества, а държавните структури - не ", съобщи Ножаров.

" Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите сътрудници - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени ", предложи той. За бизнеса, обаче, по-големият проблем били цените на електрическата енергия.

" Очаква се повишаване на всички чувствителни артикули ", предвижда Ножаров. " Липсата на предвидимост кара бизнеса да подписва контракти на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който усилва цените, а не толкоз физическото повишаване на цените ", разясни той.

А настояванията на бизнеса са ограниченията за поддръжка да продължат до тогава, до момента в който е належащо. Представителят на Българската стопанска камара разяснява и премахването на Данък добавена стойност за енергийните артикули, сподели каза, че това " не взема решение казуса, тъй като съставния елемент на Данък добавена стойност е към 1% от цената на енергийния артикул, което е нищо ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР