Около 220 000 мъже над 50-годишна възраст у нас страдат

...
Около 220 000 мъже над 50-годишна възраст у нас страдат
Коментари Харесай

220 000 мъже над 50-годишна възраст у нас страдат от сънна апнея

Около 220 000 мъже над 50-годишна възраст у нас страдат от сънна апнея, до момента в който дамите са към 150 000. Тези данни показа доктор Петър Чипев от Българското сдружение по сумнология в Световния ден на съня по време на акцията "Сън под карантина " пред Министерство на здравеопазването.

"Сънната апнея може да провокира артериална хипертония и диабет ", посочи експертът, представен от News.bg.

Обструктивната сънна апнея е хронична болест, която се демонстрира, до момента в който спим и съставлява паузи в дишането, които водят до ниско равнище на кислорода в кръвта и неприятно качество на съня. "Всички други хронични болести като диабет, сърдечна непълнота, артериална хипертония се утежняват, когато към тях има наложена ОСА ", изясни доктор Чипев. Въпреки това НЗОК не заплаща нито за диагностиката, нито за лекуването на болестта.

С акцията започва и петиция за реимбурсация от здравното министерство. Акцията цели да насочи вниманието на Министерство на здравеопазването и здравните органи към обществено значимия проблем, подбуден от болестта, както и моли жителите и болните хора да желаят смяна.

Сънната апнея се диагностицира посредством мониториране на дишането по време на сън или посредством полисомнография (цялостно проучване на съня). Цените на тестванията у нас варират сред 150 и 500 лв.. Сънната апнея не се лекува с лекарства, а с апарати, с които пациентите дишат, до момента в който спят. Цените им са сред 1500 и 5000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР