Около 2000 артефактите са изчезнали от Британския музей, заяви днес

...
Около 2000 артефактите са изчезнали от Британския музей, заяви днес
Коментари Харесай

2000 артефакта са изчезнали от Британския музей, директорът подаде оставка

Около 2000 артефактите са изчезнали от Британския музей, съобщи през днешния ден ръководителят на попечителството Джордж Озбърн, който призна, че сбирката няма цялостен азбучник. Бившият министър председател на Обединеното кралство разказа изчезналите експонати като „ дребни предмети като бижута, скъпоценни камъни, части злато, които не са били излагани на обществен показ “.
Той съобщи пред радио BBC, че към момента не е явен точният брой на изчезналите артефакти. „ Ще ви дам оценка от към 2000. Но би трябвало да кажа, че това е доста краткотрайна цифра “, уточни Озбърн.
„ Започнахме да възвръщаме някои от откраднатите предмети “, означи той.

Директорът на музея Хартвиг Фишер през вчерашния ден подаде оставка, признавайки, че институцията не е работила " както е трябвало " във връзка с предизвестията за изчезнали предмети.

От музея в оповестиха през предходната седмица, че е уволнен член на личния състав, а полицията е предизвестена, откакто е открито, че има „ изчезнали, откраднати или развалени “ полезности.

Британския музей е една от най-големите туристически атракции в Лондон. Той е най-известен с извънредно богатите си сбирки, включващи реликви като Розетския камък и мраморите от Партенона.

Озбърн изясни неуспеха на управлението да предприеме дейности по предизвестията с „ груповото мислене “, че „ просто не можеше да се повярва, че вътрешен човек краде неща, че един от членовете на личния състав прави това “.

„ Вярваме, че сме били жертва на обири в продължение на дълъг интервал от време и, почтено казано, можеше да се направи повече за предотвратяването им “, уточни той, като добавки, че сигурността в музея в този момент е засилена.

Антикварната общественост си сътрудничи с музея, с цел да помогне за връщането на някои от изчезналите елементи, сподели той. Столичната полиция удостовери в четвъртък, че мъж е разпитан по отношение на хипотетични обири. Той обаче не е задържан.

Фишер, немски историк на изкуството, сподели, че ще се отдръпна неотложно заради пропуски в процедурите, които разрешават вземането на предметите. „ Очевидно е, че Британският музей не реагира по този начин, както би трябвало, в отговор на предизвестията през 2021 година и на казуса, който в този момент се прояви изцяло. “ - призна той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР