Около 20 хиляди цивилни успяха да напуснат обсадения пристанищен град

...
Около 20 хиляди цивилни успяха да напуснат обсадения пристанищен град
Коментари Харесай

20 000 души са успели да се евакуират от Мариупол

Около 20 хиляди цивилни съумяха да изоставен обсадения пристанищен град Мариупол с персонални коли, обявиха от украинското вътрешно министерство.

Жителите на Мариупол бяха без отопление, електричество и течаща вода за дълги интервали от време през миналите две седмици. Около 200 хиляди души би трябвало незабавно да бъдат евакуирани, се посочваше в данни на украинските управляващи, оповестени по-рано тази седмица.

Службата за гражданска отбрана на Харковска област съобщи, че минимум 500 поданици на Харков са починали от началото на войната на 24 февруари, съобщи Reuters.

Междувременно регионален спешен щаб стартира да посреща бежанци в столицата, а първите дойдоха тази нощ с трен. Щабът се намира на втория етаж на Централната жп гара. Две пространства са изцяло оборудвани, има артикули от първа нужда, както и пункт, на който се вършат проби за ковид.

Вече има и един положителен тест, следва да излезе резултата от PCR теста. Семейство от трима души са карантинирани и се чакат резултатите им. Впоследствие ще бъде решено къде ще бъдат настанени.

В пространствата има още кревати, маси, столове, храна, хигиенични такъми, памперси и други. Целта на центъра е хората да престоят за малко там, вероятно да бъдат регистрирани и по-късно ориентирани към местата, където ще бъдат настанени.

Областният шеф на София и ръководител на щаба Иван Кючуков сподели, че са се постарали да бъде оказана цялостна поддръжка – от посрещането на бежанците до настаняването им в България, както и обезпечаване на работа, детски градини и учебни заведения за децата и здравна помощ.

Хора от БЧК също спомагат при потребност.

Кметът на София Йорданка Фандъкова образува още в първите дни на войната общински щаб. Незабавно е направена организация за превозване на украински жители от границата. Общинските бази също са проведени, с цел да са налице.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР