Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново

...
Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново
Коментари Харесай

Ще има ли глоби, ако не отидем да профилактичен преглед

Около 2 милиона българи не вървят на профилактични прегледи. Отново се повдига концепцията за санкция на пациентите, които в границите на календарната година не са посетили своя персонален доктор. Въпросната санкция е записана в Закона за здравето, само че в реалност не се постанова.

" Ние сме лекари и който е пристигнал с искане за профилактичен обзор, му е изработен. За сътрудниците беше доста значимо, че проучванията и консултациите, които се вършат съгласно този профилактичен обзор, са отвън регулаторен стандарт ", разяснява заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов в " Денят стартира ".
 
По думите му лекарите на никое място по света не постановат санкции, а подават информация към институциите. Оттам нататък посредством националната здравна осведомителна система, всяка институция може да си направи съответните разбори. Д-р Брънзалов прикани хората да отидат на профилактичен обзор при персоналния си доктор.
 
„ В тези прегледи са включени доста значими проучвания и съвещания, скринингови стратегии, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развиването на най-важните и обществено значими хронични болести, които водят до гибел и се хващат в доста ранен етап ".

Джипитата към този момент не са длъжни да оповестяват персоналните си телефони

Според него системата за профилактика може да проработи единствено посредством известяван на обществото. Обясни, че наложителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при персоналния доктор.
 
 istock istock
Д-р Брънзалов уточни, че преди пандемията постоянно е задължавал чиновниците си да търсят пациентите за профилактични прегледи и счита, че и останалите персонални лекари би трябвало да го вършат.
 
" За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, би трябвало най-много страната да се заеме посредством закона за здравето и да приложи съответните ограничения ", уточни той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР