Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново

...
Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново
Коментари Харесай

Брънзалов: Държавата да се намеси за профилактичните прегледи

Около 2 милиона българи не вървят на профилактични прегледи. Отново се повдига концепцията за санкция на пациентите, които в границите на календарната година не са посетили своя персонален доктор. Въпросната санкция е записана в Закона за здравето, само че в реалност не се постанова.

Темата в " Денят стартира " по Българска национална телевизия разяснява заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

" Ние сме лекари и който е пристигнал с искане за профилактичен обзор, му е изработен. За сътрудниците беше доста значимо, че проучванията и консултациите, които се вършат съгласно този профилактичен обзор, са отвън регулаторен стандарт ", съобщи той.

По думите му лекарите на никое място по света не постановат санкции, а подават информация към институциите. Оттам нататък посредством националната здравна осведомителна система, всяка институция може да си направи съответните разбори. Д-р Брънзалов прикани хората да отидат на профилактичен обзор при персоналния си доктор.

" В тези прегледи са включени доста значими проучвания и съвещания, скринингови стратегии, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развиването на най-важните и обществено значими хронични болести, които водят до гибел и се хващат в доста ранен етап ", изясни той.

Според него системата за профилактика може да проработи единствено посредством известяван на обществото. Обясни, че наложителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при персоналния доктор.

Д-р Брънзалов уточни, че преди пандемията постоянно е задължавал чиновниците си да търсят пациентите за профилактични прегледи и счита, че и останалите персонални лекари би трябвало да го вършат: " За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, би трябвало най-много страната да се заеме посредством закона за здравето и да приложи съответните ограничения ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР