Около 2/3 от днешните първокласници, ще се реализират в професии,

...
Около 2/3 от днешните първокласници, ще се реализират в професии,
Коментари Харесай

Лазаров: Първолаците ще имат професии, които още не съществуват

Около 2/3 от днешните първокласници, ще се осъществят в специалности, които още не съществуват, както и че някои от най-търсените през днешния ден специалности не са съществували преди 10 година Това описа общественият министър Лазар Лазаров, който се включи в огромна среща в НДК за бъдещето на STEM образованието.

" Това са заключения от научни проучвания за бъдещето на труда през последните години. Те ясно демонстрират, че цифровите познания ще стават все по-необходими ", сподели той.

Решаването на проблеми, учене през целия живот, сериозното мислене, прочувствената просветеност, творчеството и ръководството на хора ще са най-търсени през идващите години.

Модернизацията на образованието и повишението на качеството му посредством създаване на STEM центрове е една от най-важните цели пред страната през идващите години.

Той изрече благодарности на просветителния министър и екипа му за поканата за присъединяване във форума и го поздрави за това, че са били едни от първите министерства, които са разкрили процедурите си по кандидатстване само че капиталовите планове по Плана за възобновяване и резистентност.

" Министерството на труда е може би една крачка пред вас в капиталовите планове по ПВУ. Предполагам, че всички към този момент разбрахте за плана за развиване и поддръжка на обществената и солидарна стопанска система ", сподели министър Лазаров и изясни, че двете министерства вървят дружно ръка за ръка в този развой.

Насърчават 2300 шефове на учебни заведения с хрумвания за дронове, 3D и роботика за 530 млн. лв.
" Обединявайки просвета и технологии, инженерство и математика, STEM образованието дава на учениците едно задълбочено и хибридно знание за света. Той им предлага нов метод на мислене и умения, които са ценени във всяка специалност, и им оказва помощ да позволяват провокациите в живота, които ще срещнат и отвън учебно заведение. Убеден съм, че преподаването посредством новаторския способ ще възпламени искрата да изследват и да опитват, а усвояването на разнородни принадлежности за детайли за разбор ще ги приготви за специалностите на бъдещето и ще им даде опция да се оправят с комплексните проблеми на актуалния свят ", сподели още актуалният министър председател Лазаров.

По данни на Европейска комисия за към 90 на 100 от днешните работни места се изискват цифрови умения, т.е преквалификацията на работната мощ е основен приоритет, а вложенията в уменията на хората са най-дългосрочната с доста добавена стойност.

" Вие сте и един от главните механизми и принадлежности за това. Те би трябвало да стартират от ранното детско развиване, преминавайки класната стая и университетските банки да бъдат непрекъснато надграждане в развой на учене през целия живот ", сподели той.

Повишаването на квалификацията на работещите в сходство с потребностите на стопанската система ще е първия приоритет на общественото министерство за идващите години.

До средата на 2026 година е планувано 500 000 безработни да придобият цифрови умения със средства по Плана за възобновяване и резистентност. Пак с пари от там е планувано само че средата на 2024 година да се създаде цифрова платформа за онлайн курсове за образование на възрастни.

" Нека да не забравяме, че наред с всички новаторски способи на образование, учебното заведение и фамилията са местата, където децата се учат да почитат другите, да бъдат положителни и толерантни с другите, даже и да не се оправят толкоз добре. Насилието е неприемливо в учебното заведение и фамилията ", приключи министърът.

Президентът Румен Радев изпрати приветствен адрес, в който уточни, че в случай че опциите, които дава проекта за възобновяване бъдат употребявани рационално и далновидно, те ще носят плодове десетилетия наред.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР