Около 1900 стартиращи фирми има в момена в Каталуния, като

...
Около 1900 стартиращи фирми има в момена в Каталуния, като
Коментари Харесай

Барселона се превърна в испанската столица на стартъпите

Около 1900 започващи компании има в момена в Каталуния, като множеството от тях са съсредоточени в Барселона след растеж от съвсем 75% от 2016 година насам, демонстрират данните на Barcelona and Catalonia Startup Hub. Регионалната столица има надълбоко вкоренени обичаи в компании в бранша на здравните технологии, които се предизвикват с помощи от каталунското държавно управление и неговите университети, предава. 

Мрежата от стартъпи се разнообразява и в други браншове като подвижност или резистентност, с помощта на поддръжката от многочислени вложители. На собствен ред градът претърпя и идването на избран брой финтех (финансови технологии) компании от Лондон, изкушени от по-добрите банкови условия след Brexit, положителното време или по-ниските разноски за живот, прибавя изданието.

Списанието за цифрови технологии Wired направи ранглиста на 5-те най-забележителни започващи компании в Барселона. Ето кои са те. 

011h

През 2016 година Лукас Карне и Хосе Мануел Вилануева продадоха уеб страницата за електронна търговия Privalia. Четири години по-късно двойката влага 2 милиона евро, с цел да основе своя екоустойчив стартъп, набирайки 8 милиона евро начален капитал и още 25 милиона евро в кръгове на финансиране от серия А с Redalpine, Aldea Ventures и A/0 Proptech.

Тази компания основава сглобяеми къщи с дървен материал от устойчиви гори, с цел да остане въглеродно безпристрастен. " Ние пренасяме фабрични системи от автомобилната до строителната, с цел да понижим разноските и да проектираме здания с ниски енергийни условия. Те са виновни за 40% от излъчванията на въглероден диоксид ", изяснява Лукас Карне.

acceXible

Компанията дава автоматизиран разбор на речта, който улавя гласа на своите пациенти, употребявайки изкуствен интелект (AI), с цел да измерва модели, които могат да открият ранни признаци на деменция, болест на Паркинсон и даже сърдечни болести. Всичко това посредством анализиране на тона, паузите, повторенията и възприятията посредством по този начин наречените " вокални биомаркери ".

Основана през 2017 година и с 91% акуратност при разкриване на деменция, acceXible обезпечи съвсем 1 милион евро начално финансиране през 2021 година и ще обезпечи нов кръг от финансиране преди 2023 година Освен това възнамерява да се разшири в интернационален проект. Сред достиженията на стартъпа е прототипът на 60-секунден гласов тест, който може да открие признаци на меланхолия и тревога, и който е предопределен за Колумбия, Испания, Обединеното кралство и Съединените щати.

Doctomatic

Фредерик Лордахс назовава себе си " дядото на цифровото опазване на здравето в Испания ". Самият той основава приложението за търсене на доктор Doctoralia през 2007 година, което през юни 2022 година е преименувано на Doctomatic. Този виртуален инструмент разрешава на лекарите да записват пациенти с хронични болести, като употребяват всевъзможни устройства като измерватели на пулса или везни.

Лекарите получават сигнали при положение, че резултатите са високи/ниски или липсват. В допълнение, данните се изпращат до изкуствения разсъдък на Doctomatic, с цел да оказват помощ на професионалиста да разбере дали здравето на неговия пациент се утежнява. Лордахс твърди, че има 5 млрд. души с хронични болести и след пандемията им е мъчно да се оперират. " Ние се грижим за здравето на пациентите, тъй че не желаеме спирания, а желаеме да се подобрим ", споделя той.

VOTTUN

Според неговия съосновател, Марта Валес, VOTTUN е " Wordpress за Web 3.0, продаващ лостове за блокчейн златната тресчица ". Валес, дружно с Луис Карбахо, някогашен шеф на Amazon в Испания основават стартъпа.

Компанията употребява " шаблони "  (готови блокчейн продукти), които оказват помощ на компании като Nestlé, Estrella Damm или Световната банка да наблюдават данни, да удостоверяват самоличността или да ръководят заплащания в криптовалути, наред с други. VOTTUN покри загубите си през 2021 година, а тази година е на облага. Марта Валес предвижда, че те скоро ще се разширят в Съединените щати и Мексико.

Nuclia

Според нейния изпълнителен шеф Юдалд Кампруби " Nuclia прави неразгадаемото неразгадаемо ". Заедно със своя софтуерен шеф Рамон Наваро Бош, компанията сътвори основана на изкуствен интелект търсачка, която може да индексира данни от всички типове документи, както и да транскрибира видеоклипове от всеки език. Според Кампруби фирмите имат и съхраняват повече неструктурирани данни, в сравнение с са в положение да обработват в доста източници на данни.

Семантичното търсене на Nuclia, основана през 2019 година, е в положение да изброи всичко онлайн, в особено основана база данни. Така че, когато консуматор направи питане, стартъпът предлага подобаващи параграфи и съответни моменти от видео и аудио записи. Всичко това се основава на основни думи и семантика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР