Около 150 войници от Бурятия, която е сред руските републики

...
Около 150 войници от Бурятия, която е сред руските републики
Коментари Харесай

Руски войници отказват да умрат в безсмислената война на Путин

Около 150 бойци от Бурятия, която е измежду съветските републики с най-вече жертви във войната против Украйна, са се отказали да се борят в тази безсмислена война на Владимир Путин и са се върнали от Украйна в родината, съобщи „ Медиазона “, базирайки се на ръководителката на антивоенната фондация „ Свободна Бурятия “ Александра Гармажапова.

По данни на правозащитниците съветските бойци са отказали да се бият в Украйна и са били затворени в лагер в региона на Луганск, където са получавали закани от наказателно гонене. Юристът от „ Свободна Бурятия “ Андрей Ринчино съобщи, че преди седмици родственик на един от бойците (служещ в Тацинската танкова бригада, или войскова част 46108) се е обърнал към фондацията с молба за помощ. Съпруги на военнослужещите пък намерено посредством медиите се обърнаха с молба техните близки да бъдат пуснати да се завърнат вкъщи.

В лагера, в който са били настанени, са били заплашвани със затвор поради сякаш публикуван закон, неразрешаващ напускането на Украйна. От началото на войната, стартирана непредизвикано на 24 февруари от Владимир Путин, близо 500 буряти са разказвали пред „ Свободна Бурятия “, че не желаят да се бият в Украйна. Бурятия, един от най-бедните райони на Русия, има най-високия публично доказан брой жертви във войната, оповестява The Moscow Times.

Пет месеца след началото на войната съветската войска продължава да страда от всеобщи отводи на съветските бойци да се бият в Украйна. Адвокати и правозащитници неведнъж са съобщавали за сходни случаи в предишното. Руското държавно управление не е актуализирало формалния брой на починалите в Украйна от март, когато заяви за 1351 убити бойци. Действителният брой на убитите съветски нашественици е доста по-голям. По данни на Киев те са 37 500, въпреки тази цифра да не е доказана от западни източници.

Всекидневно се документират случаи (включително прехванати диалози от украинската СБУ) на съветски бойци, които не желаят да умрат на украинска земя. Мнозина от тях инсценират и пострадвания по телата си, с цел да бъдат пратени надалеч от фронта. В началото на нашествието пък съветски бойци са били лъгани каква е истината цел на Владимир Путин – а точно убийства на цивилни невъоръжени жители с край цел анексиране на още украински земи, след Крим 2014 година До момента са документирани над 20 000 военни закононарушения, осъществени от съветските мародери и изнасилвачи в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР