Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще загубят

...
Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще загубят
Коментари Харесай

Държавата прибра по 100 лева от най-безпомощните

Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще изгубят 99.50 лева добавка към пенсиите си, защото страната ще си прибере парите, които отпуска за непозната помощ, с цел да заплати с тях възнагражденията на персоналните им асистенти. Това към този момент се случи с към 5360 души, сключили до 30 август тристранни договори с общината и персоналния си асистент. Вместо в техните сметки, тези близо 100 лв. бяха препратени от АСП към кметовете на общините, снабдител на услугата. Заради персоналните асистенти се орязва с до 380 лева и помощта на децата с тежки увреждания, като в множеството парите се връщат назад в фамилията под формата на заплата за родителя, който поставя грижи за тях.

Покрай трансформирането на заплащанията за непозната помощ част от пенсионерите получиха от Национален осигурителен институт пенсиите си със забавяне, в това число и тези, които не са декларирали желание да се възползват от асистентска подкрепа по новия механизъм. Парите, които възрастните инвалиди губят, са в размер на 75% от обществената пенсия за напреднала възраст, или 99.50 лева все още. Те се отпускат според Кодекса за обществено обезпечаване. Законът не слага изискване получателят да не взе участие в други стратегии за помощник. За да избегнат теча на пари от мизерните си пенсии, 7043 лица с право на непозната помощ са предпочели да употребяват услугата персонален помощник по остарелия механизъм. Програмите с държавно финансиране, които бяха удължени и ще работят до края на тази година, дават право на безвъзмезден помощник на хората с тежки увреждания, които не могат да се оправят сами с всекидневието, без да ги лишават от добавката за непозната помощ. Какво ще се случи с тези над 7 хиляди души обаче не е ясно, в случай че програмата с държавно финансиране не продължи и след 1 януари 2020 г. 

По новия закон за персоналната помощ страната не дава безплатно асистентската услуга. Всеки човек с увреждане би трябвало да избира дали да се прости с добавката, която получава към пенсията си за чужда помощ, или да се откаже от витално значимата за него поддръжка в бита. Пред тази алтернатива са изправени към 77 хиляди души с % на увреждане над 90 и над 90 на 100 и право на непозната помощ, на които НОИ изплаща допълващите суми към пенсиите. Тези, които изберат правото си на персонален помощник по новия механизъм, дават експлицитното си съгласие НОИ  да превежда добавката им от близо 100 лв. в сметките на АСП, която от своя страна ги изпраща към общините след подписан контракт с персоналния помощник.

За да не се лишат от парите, с които могат да си купят храна и медикаменти, макар своята беззащитност, хората всеобщо се отхвърлят от правото си на персонален помощник по новия закон и се оправят благодарение на близки, кой както може. Особено тези, които са получили самостоятелна оценка, даваща им право на асистентска помощ под 100 часа в месеца. Защото законът не прави разлика сред два и осем часа дневно предоставена услуга и лишава по 100 лв. от всички. Останалите избират за собствен асистент човек от роднинския си кръг. Справка от АСП за в. " Сега " сочи, че от 5360 сключени до края на август тристранни контракти, 4323 са сред човек с увреждане и непосредствен родственик. Така изтеклите пари от добавката на индивида с увреждане се връщат назад в семейството при ставка 3.37 лева на час за асистентския труд за 2019 година В фамилиите с деца с увреждане пък влизат малко повече от отнетите 380 лв., защото минималната заплата на родителите, поели грижа за децата си, се полза с налози и осигуровки. Те би трябвало да получават след смяната чисто 434 лева

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР