Около 13 000 берлинчани участваха в шествие и демонстративно разпънаха

...
Около 13 000 берлинчани участваха в шествие и демонстративно разпънаха
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Берлин заради недостиг на жилища

Около 13 000 берлинчани участваха в шествие и демонстративно разпънаха палатки през вчерашния ден, с цел да призоват управляващите да се оправят с дефицита на жилища в немската столица, съобщи ДПА.

Протестиращите минаха от " Потсдамер плац " до жилищния регион Кройцберг. Акцията мина под надслова " Съпротива - дружно против насилствените изгонвания и ненормалната обстановка с наемите ".

Демонстрацията беше най-големият митинг в Берлин от години поради обстановката с жилищата. В сходните прояви през 2016 и 2017 година се включваха единствено по неколкостотин души.

Търсенето на недвижими парцели в Германия е голямо. В доста градове, където богати клиенти от целия свят изкупуват жилища, имотният пазар е мощно стеснен. Освен това Берлин става все по-популярен измежду туристите и управляващите вкараха по-строги правила за интернет фирмите, които оферират парцели чартърен, като " Еър Би Ен Би ".

Много от берлинските протестиращи желаят по-драстични промени в политиката в тази област, в това число да бъдат спрени всички продажби на жилища. Други упорстват за определяни на предели, до които могат да бъдат увеличавани наемите от наемодателите.

Кметът Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия поддържа акцията, само че съобщи, че градските управляващи са създали към този момент всичко допустимо. " Берлин изчерпа всички съществуващи правни благоприятни условия. Сега би трябвало да се намесят федералните управляващи ", сподели той.

Консерваторите от Християндемократическия съюз в регионалния парламент в Берлин отстояват мнението, че повода за казуса е прекомерно дребният брой издавани позволения за ново строителство.

През 2016 година в приютите за бездомни в Берлин са живеели към 30 000 души, два пъти повече спрямо година по-рано. При окончателните данни за 2017 година се чака те да са 50 000 и повече, съобщи районният министър на труда и обществената политика на провинция Берлин Александър Фишер. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР