Около 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини,

...
Около 1200 са съобщенията за нежелателни реакции след трите ваксини,
Коментари Харесай

Около 1200 съобщения за нежелани реакции при 356 052 поставени ваксини у нас

Около 1200 са известията за нежелателни реакции след трите ваксини, поставяни у нас. Това заяви пред bTV шефът на дирекция " Проследяване на лекарствената сигурност и клинични проучвания " в Изпълнителна организация по медикаментите доктор Мария Попова.

Според данните от Информационния портал досега са сложени 356 052 ваксини. По думите на доктор Попова най-вече сигнали има за препарата на " АстраЗенека " - към 4 на 1000 ваксинирани. Три сигнала на 1000 има при имунизираните с " Модерна " и малко над две на 1000 при " Пфайзер ".

По думите й толкоз доста известия са казус в досегашната процедура на организацията, което значи, че хората са доста заинтригувани и дейни. Някои от тях обяснявали, че изпращат известие за реакцията си, с цел да усилят познанието какво се случва. Д-р Попова изясни, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински експерти, а от жители. Най-често се оповестява за:
Дискомфорт на инжекционното място - болежка, сърбеж, зачервяване; Грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч. след слагане на ваксината; Алергични реакции - обриви по кожата;
Експертът разясни, че тези нежелани реакции би трябвало да изчезнат до 48 ч. след апликация на препарата и в случай че това не се случи, би трябвало да се потърси здравна помощ

Д-р Попова напомни, че аутопсията на 57-годишната жена от Пловдив не е потвърдила връзка сред имунизацията и гибелта на дамата от тромбоза. По думите ѝ няма данни за анифилактични реакции или кървене. Според нея посланията на европейския регулатор са безапелационни - изгодите са повече от риска.

Тя изясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на " АстраЗенека ". По думите ѝ специалистите са отхвърлили опцията от формиране на тромбоемболии след слагане на препарата.

" Има една област, за която към момента има подозрения. Там няма доказване - тази област касае едни нарушавания на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е доста рядко положение. Затова заключението на комитета беше, че този обзор продължава и медицинските експерти и пациентите ще получат точни указания за презастраховане ", разяснява доктор Попова.

Тя добави, че при 12 млн. приложения на " АстраЗенека " има 19 сигнала за тежки реакции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР