Около 1000 малки и средни производствени фирми ще могат да

...
Около 1000 малки и средни производствени фирми ще могат да
Коментари Харесай

Над 1000 малки фабрики с опция за грант за спестяващи енергия машини и съоръжения

Около 1000 дребни и междинни индустриални компании ще могат да аплайват за дотация за нови машини и уреди, които употребяват по-малко сила. Срокът за подаване на планове е от 3-ти до 23 май. Евросубсидията ще покрива 50% от разноските, сумата на гранта ще е най-много 150 хиляди лева, а осъществяването на плановете би трябвало да е бързо - до 10 месеца. Това кратко са изискванията на новата порция пари за енергийната успеваемост, които са общо 136.2 млн. лв. и са по инструмента React-EU.

" Цяла Европа, цяла България са в изключителна тежка конюнктура на война, пандемия, световна инфлация. Затова Министерството на нововъведенията и растежа създава принадлежности за стабилно развиване в поддръжка на българските компании. Най-новата процедура ще разреши на предприятията да подобрят енергийната си успеваемост и да понижат сметките си за ток ", съобщи на конференция Даниел Лорер, министър на нововъведенията и растежа.
За преработващата индустрия
За финансиране могат да аплайват компании от преработващата индустрия (код С съгласно Класификацията на икономическите действия на НСИ). Документи могат да подават юридически лица и еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или по Закона за кооперациите.

Освен да дават отговор на критериите за микро, дребна и междинна компания, претендентите би трябвало да имат завършени три финансови години - 2018, 2019, 2020, през които да са осъществили общо чисти доходи от продажби според от категорията на предприятието:
Реклама
Микропредприятие - ≥ 210 000 лв. Малко дружество - ≥ 750 000 лв. Средно дружество - ≥ 3 000 000 лв.

Не се позволяват за присъединяване компании, чиято активност е обвързвана с производството, обработката и продажбата на тютюн и тютюневи произведения, както и предприятия от браншове, които се финансират от Програмата за развиване на селските региони.
Колко и защо
Минималният размер на безвъзмездната помощ за един план е 25 хиляди лева, а оптималният - 150 хиляди лева От претенденти се изисква да обезпечат 50% съфинансиране.

За първи път е направен прелиминарен лист за това какво може да се купи със средства по процедурата, който е част от пакета с документи за кандидатстване. Според него утвърдените компании ще могат да закупят дълготрайни активи - машини, уреди, системи за възстановяване на енергийната успеваемост - термопомпи, слънчеви панели и бойлери, изолационни системи и така нататък, както и да правят строително-монтажни работи.
Реклама Класиране до есента
Проектните оферти ще се одобряват напълно онлайн - с електронен автограф в системата ИСУН 2020. Очаква се оценката на плановете да приключат до три месеца след крайния период за кандидатстване. За финансиране ще бъдат препоръчани тези, които дават отговор на критериите, по реда на тяхното постъпване.

Средствата ще се отпускат до привършване на избрания бюджет. " Очакваме да можем да подкрепим към 1000 български компании ", посочи Карина Ангелиева, заместник-министър в Министерството на нововъведенията и растежа.

Одобрените компании би трябвало в границите на 10 месеца след подписване на контракта да завършат плановете си за възстановяване на енергийната успеваемост.
Още пари за компаниите
Националният проект за възобновяване и резистентност към този момент получи позитивна оценка от Европейската комисия. " В стратегиите, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа, са планувани 1.3 милиарда лв. в помощ на българските предприятия. Планирането за част от средствата е във крайна фаза и още в края на юни ще има 260 млн. лева по първата гДокументите за евросубсидията се подават при започване на майрантова процедура за софтуерна рационализация ", съобщи Даниел Лорер. Той добави, че още 41 млн. лева ще бъдат изплатени и по процедурата за коронавирус помощи на компаниите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Политика 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Технологии 1 Технологии 2 Право 3 Коментари и разбори Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР