Около 100 доброволци участваха в 5 доброволчески акции в помощ

...
Около 100 доброволци участваха в 5 доброволчески акции в помощ
Коментари Харесай

Завършиха спешните мерки за опазване на мозайките в паметника на Бузлуджа

Около 100 доброволци участваха в 5 доброволчески акции в помощ на запазване на мозайките на паметника Бузлуджа . Те са внасяли строителните материали в постройката и са инсталирали защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг, оповестиха от фондация " Проект Бузлуджа ".

На 8 ноември фондация " Проект Бузлуджа " завърши плануваните незабавни ограничения за запазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника Бузлуджа . Според уредниците ограниченията са потвърдено ефикасни защото по същата технология предходната година бяха нормализирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени .
 Съюзът на репресираните: На Бузлуджа няма монумент, а мавзолей на злото
Съюзът на репресираните: На Бузлуджа няма монумент, а мавзолей на злото

В обръщение до фондация „ Гети “…

По мярка бяха ушити 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, резистентен и водонепропусклив текстил .

Финансирането тази година е напълно българско и то от хората . В акцията " Осинови мозайка " са се присъединили 10 персони и компании за съответно мозаечно произведение, както и донори с дребни или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са към този момент предпазени и ще бъдат непокътнати до момента в който текат процесите по финансиране , обмисляне и създаване на нов покрив и цялостна идея за потребление на постройката.
 Възмущение от дарението на фондация „ Гети” за „ чинията” на Бузлуджа
Възмущение от дарението на фондация „ Гети ” за „ чинията ” на Бузлуджа

Тежки репутационни вреди за самата фондация и за Съединени американски щати...

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен.

След това строители построиха предпазен заслон над мозайките, който ги защищава от суровите климатични условия. Бяха употребявани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Инициативата е подкрепена от Областна администрация Стара Загора и Община Казанлък .
 Сдружение възмутено от
Сдружение възмутено от " гаврата " Бузлуджа да е монумент на културата

Позорно било България да се трансформира в комунистически резерват

Проект Бузлуджа продължава работата за запазване на постройката в две съществени посоки - незабавни ограничения на терен за прекъсване на разрухата и правене и използване на повсеместен " План за запазване и ръководство " на монумента. Предстои отварянето на постройката за гости във допустимо най-кратък период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР