Около 10% от световното население, или приблизително 850 млн. души

...
Около 10% от световното население, или приблизително 850 млн. души
Коментари Харесай

Хората с хронично бъбречно заболяване са два пъти повече от диабетиците

Около 10% от международното население, или почти 850 млн. души страдат от хронично бъбречно заболяване. Всъщност, хората, наранени от него са съвсем два пъти повече от тези, които имат диабет, именуван постоянно „ тихата пандемия на 21 век “. Данните бяха показани от Калина Божкова, шеф за Европа на Глобалния алианс за достъп на пациентите на извършена през днешния ден в Народното събрание кръгла маса по тематиката.

Болестта е неподозирано предизвикателство за здравните системи, в това число и у нас, защото към 70% от хората с ХБЗ, не знаят за положението си, защото постоянно протича безсимптомно, до момента в който не прогресира. С най-голям риск да развият ХБЗ са хората с диабет и/или сърдечносъдови болести – един от всеки трима. Поради забавено диагностициране всяка година повече от 1 милион души умират от ХБЗ, а други 1,5 млн. - от сърдечносъдови затруднения, свързани с нарушена бъбречна функционалност. Прогнозите са, че до 2040 година ХБЗ може да се трансформира в 5-та водеща причина за гибел в света.

Към момента световните годишни разноски, свързани с лекуването на ХБЗ, възлизат на 1 трилион $. В идващите пет години се чака разпространяването на болестта да нарасне с до 3%, а разноските да се усилят с 23%. Данните демонстрират още, че общите годишни разноски за ХБЗ в Европа са по-високи от тези за други незаразни заболявания като рак и диабет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР