Около 1/3 от преболедувалите COVID-19 развиват някакво неврологично състояние. Това

...
Около 1/3 от преболедувалите COVID-19 развиват някакво неврологично състояние. Това
Коментари Харесай

Д-р Сашка Желязкова: Поне три пъти се увеличава риска от инсулт при заболелите от COVID-19

Около 1/3 от преболедувалите COVID-19 развиват някакво неврологично положение. Това сподели за Нова телевизия неврологът доктор Сашка Желязкова от " Александровска " болница.

„ Ковид синдромът включва освен неврологични признаци, само че и психологични такива. Както и тези, които са още по-чести – кардиологичните и белодробните признаци. Така че Ковид синдромът е един мултидисциплинарен синдром, той има голям брой признаци и изисква мултидисциплинарен метод към всеки пациент, с цел да може пълноценно да се помогне. Проблемът не е единствено да преболедуваш коронавирус, остават признаци, които нарушават качеството на живот и изискват грижи и рехабилитация “, съобщи още доктор Сашка Желязкова.

" От прегледа и проучванията, които се организират на пациента, зависи по какъв начин ще се развият тези признаци, само че те нормално имат добра прогноза. Все още не ясно какъв интервал от време обгръща постковид синдрома. Поне три пъти се усилва риска от инсулт при заболелите от COVID-19, това включва и по-млади хора, само че най-рискови са пациенти с предишни положение като диабет, затлъстяване, високо кръвно, висок холестерол ", сподели доктор Желязкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР