Около 1/3 от медиците от първата линия в битката с

...
Около 1/3 от медиците от първата линия в битката с
Коментари Харесай

Защо 2/3 от медиците на първа линия не искат да се ваксинират? Здравният министър пред Dir.bg


Около 1/3 от медиците от първата линия в борбата с ковид са склонни да се имунизират. Погледнато въпреки това, по-голямата част от лекари, медицински сестри, стоматолози и фармацевти , или по-точно 2/3 от тях, към този момент отхвърлят да бъдат ваксинирани, макар че тъкмо те са тези, които са най-професионално осведомени, работят в най-рискова среда и се срещат от първо лице с поразяващата мощ на заболяването.

Директорът на Регионалната здравна ревизия в Бургас доктор Георги Паздеров изясни ниския интерес с неналичието на задоволително информация и неяснотата по отношение на лекарствените характерности на имунизациите. Според него тези малко над 30 % искащи са задоволителни и ползата към имунизацията от страна на хората на първа линия ще се усили.

Смущаващата сдържаност на медиците от първа линия се трансформира в най-сериозен претекст за разколебаване на популацията по въпроса с имунизацията.

Как управляващите ще се оправят с подобен фундаментален проблем?

Този въпрос насочи кореспондент на Dir.bg към здравния министър Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на Националния действен щаб.

Какво сподели той и дали поръчката, че ще бъде основана среда, в която всеки да получи " смляна " информация в помощ на персоналния избор, съставлява безапелационен отговор на заложения въпрос, оставяме на преценката на читателите:

" Нека да стане ясно на всички през цялото време, че Министерството на здравеопазването няма да води акция да убеждава българските жители за тъкмо избрана ваксина. Напротив! Българските жители желаят да чуят отговор на всеки въпрос и министерството ще се ангажира да сътвори такава осведомителна среда, че всеки един български доктор да получава информацията преди всички. Смляна информация, с цел да може да я показа налично, разбираемо и навременно на всеки български пациент. А аз като министър на опазването на здравето ще упорствам от всяка една фирма-производител да отговори на жителите. "

Проф. Ангелов съпостави имунизацията против КОВИД-19 със избавление за българския народ, само че акцентира, че страната няма да взема решение вместо хората.

" Това, което ние ще създадем, е да се опитаме да убедим нашия народ, че имунизирането е това, което ще даде спасението на нашия народ. А не да дефинираме или предопределяме избора на хората. Трябва да ги осведомяваме, с цел да могат те да вземат осведомен избор, съветвани от своите лекари. "

Здравният министър не съумя да аргументира правилото , по който ще бъде несъмнено кои обекти да бъдат отворени след 21 декември и кои да останат затворени. Според предлагането на Националния действен щаб, от вторник би трябвало да проработят киносалоните, музеите и галериите, които сега са затворени, за разлика от театрите, в които и в този момент са позволени постановките, при до 30 % претовареност от потенциала на залата. Костадин Ангелов изясни, че се наблюдават доста индикатори, само че не стана ясно по какъв начин това въздейства върху преценката за отварянето на кината и с какво те са станали по-малко рискови за разпространяване на вируса.

По думите на здравния министър по-късно той ще разиска ограниченията за културните институции със своя сътрудник Боил Банов и ще се реши дефинитивно, като самият Банов имал запаси към повдигането на възбраната за киносалоните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР