Океаните по света са достигнали най-високи нива на температура и

...
Океаните по света са достигнали най-високи нива на температура и
Коментари Харесай

Океаните по света с най-висока киселинност от 26 000 години

Океаните по света са достигнали най-високи равнища на температура и киселинност на водата през предходната година, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира отчет на Световната метеорологична организация (СМО).

В него се показва, че топящите се ледници са довели до повишаване на морското ниво до високи равнища през 2021 година

" Климатът ни се трансформира пред очите ни. Горещината от създаваните от хората парникови газове ще нарани планетата за доста идни генерации ", сподели генералният секретар на организацията Петери Таалас в изказване.

Според отчета на СМО равнищата на въглероден двуокис и метан, които въздействат на световното стопляне, в атмосферата през 2021 година са надминали предходните върхове.

Глобално междинната температура за предходната година е била с 1,11 градуса по Целзий над междинните стойности в прединдустриалната ера и човечеството се приближава до прага от растеж с 1,5 градуса, след който резултатът от световното стопляне ще е фрапантен.

Киселинността на океаните е най-висока за последните най-малко 26 000 години, тъй като водата всмуква и реагира на увеличените количества въглероден двуокис в атмосферата.

Морското ниво се е покачило с 4,5 сантиметра за последното десетилетие, като годишният растеж от 2013 година до 2021 година е повече два пъти над този, регистриран за интервала 1993 - 2002 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР