Оказван е натиск върху прокурори за делото за АМ "Хемус".

...
Оказван е натиск върху прокурори за делото за АМ "Хемус".
Коментари Харесай

Прокуратурата се оплака от безпрецедентен натиск по делото за АМ Хемус

Оказван е напън върху прокурори за делото за Автомагистрала "Хемус ". Това заявина брифинг Десислава Петрова, представител на Софийска градска прокуратура.

Петрова уточни, че брифингът е призован поради делото за изпиране на над 53 млн. лева по "Хемус ".

,,Искаме да осведомяваме обществеността за невиждания напън, който се упражни върху наблюдаващите прокурори по делото за изпиране на пари за Автомагистрала "Хемус ". Разследването е под надзора на трима наблюдаващи прокурори в СГП. На 6 декември по самодейност на раследващите органи беше повдигнато обвиняване и беше задържанщо лице до 72 часа. На 9 декември импортирано искане за непрекъснат арест на арестувания, като беше взета мярка "домашен арест ". Непосредствено след внасянето на настояването за непрекъснат арест, на 9 декември, в СГП е извършена среща сред двама от наблюдаващите прокурори, проверяващите органи и оперативни служащи. На тази среща следените прокурори устно са осведомени, че обвиненият желае да даде пояснения по делото в наличието на прокурор. В петък в СГП е постъпило искане за предписание да бъде доведен обвиненият в ГДБОП за събота и неделя (вчера и днес) за разпит. Разпореждане е издадено от наблюдаващите прокурори'', изясни Петрова.

Вечерта в петък наблюдаващият прокурор е получил позвъняване от ръководителя на разследващитте органи, като той още веднъж е удостоверил, че обвиненият желае да дава показания единствено пред наблюдаващ прокурор. Той е отишъл в ГДБОП, където се е срещнал с проверяващите органи и е получил информация, че документално искане за разпит в наличието на прокурор няма. Обвиняемият е отишъл и е декларирал, че не знае за какво е там. Защитникът е декларирал, че има увещание, че СГП няма да апелира домашния арест. Поставено е изискване към СГП в подмяна на пояснения от обвинения, да не се стачкува мярката, да се промени квалификацията на действието в по-лека такава, която даже би довела от освобождение от наказателна отговорност и другата година на обвинения да се разреши да пътува в чужбина. Наблюдаващият прокурор е обяснил, че сходни сделки са отвън закона и тя не може да взе участие в тях. Тя не е била известена в каква тенденция ще са обясненията. На обвинения е извършен разпит, като той е декларирал, че не е по свое предпочитание там. Екземпляр от този протокол за разпит не е възложен на наблюдаващия прокурор, описа още тя.

,,Тя уведомява втория наблюдаващ прокурор и зам.-градския прокурор. Междувременно наблюдаващият прокурор е известен, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов желае да се срещне с нея. Срещата се организира в постройката на ГДБОП сред Калин Стоянов, проверяващите служители на реда по делото, двамата наблюдаващи прокурори, зам.-главен прокурор, проверяващи служители на реда и оперативни служащи. На тази среща Калин Стоянов с несъответствуващ звук се обръща към наблюдаващия прокурор с реплики в смисъл - тя поставя завършек на следствието, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и че за това ще ѝ бъде търсена отговорност. Всички апели на прокурорите да се съблюдава положителният звук и че те работят съгласно вътрешните си убеждения, както че и влизането в спор не е в полза на следствието, остават нечути от основния шеф ГДБОП, изясни за събитията Десислава Петрова.

Ситуацията е в действителност невиждана, още веднъж обявиха от прокуратурата. Никой от тях не е ставал очевидец на сходен напън.

За нас в действителност е неразбираемо по какъв начин човек от Министерство на вътрешните работи оказва напън върху нас. Това, което се случва, е в действителност безапелационно, означи Петрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР