Оказва се, че разработките на китайските компании дават възможност на

...
Оказва се, че разработките на китайските компании дават възможност на
Коментари Харесай

Intel и AMD вече са ненужни: китайската Loongson пусна 10 000 процесора за местните училища

Оказва се, че разработките на китайските компании дават опция на страната последователно да премине към свои лични чипове.

Понастоящем Китай интензивно работи по прекосяването към лични компютърни платформи и локалните производители естествено се възползват от този развой. И макар че преди пет години опцията за отвод от продуктите на Intel или AMD изглеждаше просто невъзможна, в този момент, с помощта на разработките на Loongson, тя се трансформира в реалистична задача. Според информацията на изданието Tom’s Hardware управляващите на град Хеби са закупили 10 хиляди компютъра за локалните учебни заведения. Всички те са основани на процесори китайско произвеждане. Тези компютри още тази година ще вземат интензивно присъединяване в просветителния развой.

Специалистите означават, че тези системи са основани на процесорите Loongson 3A5000, които се състоят от четири изчислителни ядра. Самите ядра се базират на локалната архитектура LoongArch GS464V и не зависят от задгранични компании и техните лицензи. За страдание, другите характерности на компютрите за китайските учебни заведения не са оповестени, само че е ясно, че нормално просветителната сфера не изисква някаква несъразмерна продуктивност. Друг значим миг е, че всички тези компютри работят под ръководството на китайска операционна система. И още – те се оферират с цялостен софтуерен пакет. Така да вземем за пример горепосочените компютри се оферират с авансово конфигуриран WPS Office, софтуера Mythware Classroom Management за дистанционно управление на работната станция на ученика. Както и 104 други оферти, покриващи необятен набор от просветителни задания.

Отбелязва се, че продажбата на 10 хиляди процесора за Loongson не е толкоз огромна договорка, като се има поради мащабът на локалния пазар в Китай. Но, въпреки това, в границите на пилотната стратегия компютри, основани на китайските процесори, бяха закупени единствено за 50 учебни заведения. Ако програмата е сполучлива, Loongson теоретично ще може да даде на всички учебни заведения в страната нужните полупроводникови решения. Решения, които не зависят от външни фактори. И в действителност тази стъпка е извънредно значима предвид на новата политика на Китай. Страната реши последователно да се откаже от потреблението на задгранични процесори в държавните компютри и сървъри. В близко бъдеще специалистите възнамеряват последователно да заменят процесорите на AMD и Intel в компютрите, употребявани в държавните институции, със лични чипове. Това ще докара и до увеличение на продажбите на китайските полупроводникови артикули.

Да напомним, че този китайски 4-ядрен процесор с фирмена архитектура е продуктивен колкото първите AMD Ryzen. разполага с 4 процесорни ядра, работещи с тактова периодичност 2,3-2,5 GHz. Всяко ядро има четири аритметично-логически устройства (ALU) и с два 256 битови модула за обработка на векторни интервенции. Тоест този чип напълно не е неприятен, а Китай бързо напредва в тази област.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР