Оказва се, че преди да сме построили половината магистрали, трябва

...
Оказва се, че преди да сме построили половината магистрали, трябва
Коментари Харесай

Министър Шишков: 1/3 от асфалта на Северната скоростна тангента липсва

Оказва се, че преди да сме построили половината автомагистрали, би трябвало да ремонтираме тези, които сме построили последните седем-осем години

30% от асфалта на Северната скоростна дъга в София липсва. Това откри при инспекция на обекта министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

По време на инспекцията бяха взети ядки от асфалтовата настилка и проби от земната основа, чието качество ще бъде изследвано от Института по пътища и мостове към Агенция „ Пътна инфраструктура “ и „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД. На инспекцията участваха още заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет, Мая Косева - шеф на НИСИ ЕООД и други

Министър Шишков означи, че първичният оглед на взетите проби демонстрира, че една трета от заложения по план асфалт, който би трябвало да е 20 сантиметра, го няма в главния слой.

„ Липсва част от пътя. По план главният слой би трябвало да е с дебелина 20 см, а инспекцията откри, че е едвам 14 см “, уточни арх. Шишков.

Той изрази удивление за какво в плана е заложена дебелина на асфалта от 20 см в случай, че при останалите автомагистрали е приблизително сред 28-30 см.

„ Вероятно ще се наложи инспекция на плановата документи, тъй като не е редно скоростен път, който свързва две автомагистрали да е планиран с по-малко асфалтови пластове “, акцентира районният министър.

„ За страдание, на всички места, където ревизираме, откриваме, че липсва част от пътя. Липсите водят до това, че пътищата ще се нуждаят от главен ремонт в доста по-ранен стадий от употребата, който ще е за сметка на страната “, разясни още районният министър и добави, че строителната гаранция за тангентата е изтекла. Проба ще се вземе и от едно от мостовите уреди по нея, като ще се изследва здравината на цялостната структура, защото в случай че и там има пропуски при строителството, оборудването ще бъде рисково. Добрата вест в тази ситуация е, че мостовете са към момента в гаранция и в случай че се открият нередности, ще се откри метод и благоприятни условия да се ремонтират от компаниите реализатори.

До две седмици ще стане ясно положението на пътната съществена на тангентата, само че имайки поради неприятното положение на платната за придвижване арх. Шишков чака и там да се потвърдят проблеми. „ Правим непрестанно инспекции на пътищата и, за жалост, откриваме едно и също нещо – неналичия. Това не ги прави рискови за прилагане. Те обаче безусловно се разпадат на седмата - осмата година, което значи, че всички ние като данъкоплатци би трябвало да стартираме стремително да плащаме за съществени поправки, само че законни – с планове, позволения за градеж, контрол и строители, определени по Закона за публичните поръчки, с цел да имаме гаранция и качество “, означи арх. Шишков.

На въпрос кой е отговорен за позволените пропуски при строителството на Северната скоростна дъга арх. Шишков съобщи, че всички по веригата не са си свършили работата. „ Когато се одобри един градеж, се вършат протоколи за скрити работи, т.е. в тази ситуация някъде, някой се е разписал, че е асфалта е пълен 20 см, а то е 14 см. Това са и надзорът, и проектантът и строителя “, безапелационен бе той.

Министър Шишков сподели още, че се вършат инспекции на всички елементи от автомагистралите, които очевидно са почнали да имат проблеми. Северната скоростна дъга, която е на пет години, към този момент е изпълнена с кръпки и пропадания, което значи, че има проблем.

По думите на министъра сходно е ситуацията и на Автомагистрала „ Марица “, където има затворен сектор в спешно положение.

„ Проверките ги вършим тъкмо поради това, че пътищата очевидно стартират да имат проблеми и се вижда, че те стартират да бъдат за главен ремонт. Правим инспекции, с цел да знаем какво има освен като асфалт, а в земната основа, с цел да знаем тъкмо по какъв метод най-добре да бъде изработен главният ремонт “, сподели той. Проверките са взаимно с Министерство на вътрешните работи, тъй като от резултатите допускат и следствия за закононарушения.

„ Аз персонално за жалост не видях автомагистрала в норма. Ако намерим една автомагистрала, която да е в норма, всички ще чуем, тъй като в действителност удоволствието ще бъде голямо. Но, да вземем за пример, на автомагистрала „ Хемус “ при 28 см асфалт по планова документи, установихме пластове сред 19 и 21 см. А на автомагистрала „ Марица “ при 30 см откриваме 23 и 24 см “, изброи част от откритите нарушавания арх. Шишков.

Според районния министър единствено за откритите до тук проблематични сектори вследствие на изчезнали пластове при строителството ще са нужни към половин милиард лв. за ремонт. Най-вероятно обаче след всяка инспекция милионите ще се усилят. „ Преди да сме построили половината автомагистрали, в този момент би трябвало да ремонтираме тези, които сме построили последните 7-8 години. Тези поправки ще би трябвало да ги платим още един път, повторно – ще има дискомфорт на всички нас, които пътуваме по пътищата, тъй като ще би трябвало да стартират да се затварят, с цел да могат да стартират да се ремонтират. За страдание, лишава време, само че методът да си подсигуряваме, че ще построим или ще създадем главен ремонт на пътищата такива, че да не са след 5 години в това положение и да не се трансформира всичко това в строителна бутафория, методът е да съблюдаваме закона “, безапелационен бе арх. Шишков.

Проверките обгръщат пътищата, на които се е правило нелегално строителство, както и сектори с главен ремонт, изпълнен под формата на настоящ. Инспекция е направена и на ремонта на пътя Самоков - Ихтиман, за който са платени 3,5 млн. лева „ Положението е извънредно плачевно. Това, което е направено, не дава отговор на безусловно никаква норма. Жалкото в тази ситуация е, че тогава по решението на Народното събрание, когато се заплати за безусловно всички поправки на пътища, без да бъде изработен разбор кое е главен, кое е настоящ, са платени пари, в това число и за този път, който просто е неспособен “, съобщи арх. Шишков.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Венцислав Ангелов изясни, че в границите на две седмици ще приключат лабораторните проучвания на всички взети проби. Към момента се правят спомагателни разбори и проби, които се вземат от пътното тяло. Ще се създадат и спомагателни сондажи на самия сектор, с цел да се види, какво е положението. Проверките ще продължат още към месец, в това число на първокласни и третокласни сектори от републиканската пътна мрежа. Инж. Ангелов уточни, че резултатите от инспекцията на Автомагистрала “Марица “ демонстрират, че част от главната структура и асфалтовите пластове на настилката са отвън нормите. Същите са резултатите и от тестът на Автомагистрала „ Хемус “ в сектора Северния околовръстен път - гара Яна. Там също липсват елементи както от главните пластове, по този начин и асфалтовата настилка, както и каменните пластове – зона „ А “. Не излизат сред 6-8 сантиметра.

Строителството на 16.5-километровата Северна скоростна дъга е финансирана с 220 млн. лева по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година Пусната е в употреба на 28 април 2016 година Изпълнител на плана е консорциум „ ХПВС-ССТ “, в който вземат участие: „ Хидрострой “ АД, „ Пътни градежи Велико Търново “ АД, „ Пътинженерингстрой “ АД, „ Пътстрой Бургас “ ЕООД и „ Водстрой 98 “ АД. Стойността на контракта за планиране и строителство е 180 млн. лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от Обединение „ СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ “, в което са: „ СЖС България “ ЕООД, гр. София и „ СЖС Технос С.А. “, Испания. Техният контракт е за 882 хиляди лева с Данък добавена стойност.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР