Оказва се, че освен да бъде лекарство за душата, изкуството

...
Оказва се, че освен да бъде лекарство за душата, изкуството
Коментари Харесай

Изкуството лекува

Оказва се, че с изключение на да бъде лекарство за душата, изкуството оказва помощ и на специалности, които нямат нищо общо с неговия образен свят, като лекарите да вземем за пример.

Според изследване на Медицинското учебно заведение към Университета в Пенсилвания, изкуството усъвършенства аналитичните умения на бъдещите медици . А всички знаем какъв брой значимо е вярното прочитане и интерпретиране на рентгенови фотоси за диагностицирането на редица заболявания. За страдание обаче такива часове в медицинските университети няма.

Отчитайки този факт, Американската академия по офталмология взема решение да потвърди, че наблюдателността е извънредно значима за здравната специалност , само че и че тя може да бъде тренирана и развивана.

 Снимка 314429

Проучването, което разгласява Академията, се фокусирало напълно върху 36 студенти , които учат офталмология - оня дял от медицината, занимаващ се със положението на зрението.

Половината от първокурсниците записали курс по интерпретиране на творби на изкуството и прекарвали по шест часа и половина часа в Музея по история на изкуството във Филаделфия . Курсът включвал общи лекции, само че и събеседване по отношение на цветовете или вероятността на обещано произведение.

Всичките 36 студенти вършат проби за образни умения преди и след курса. На тях е трябвало да опишат произведение на изкуството, фотоси на ретината и фотоси на хора със признаци на разнообразни заболявания на очите.

 Снимка 314430

Оценяването е било направено въз основата на това, което студентите са забелязали на фотосите, както и дали са присъединили медицински наблюдения в обосновката си.

Резултатите били безапелационни: посещавалите часовете по изкуство студенти демонстрират доста по-добри резултати на теста, в сравнение с тези, които не са.

Във финалния отчет на Американската академия по офталмология няма пояснение на резултатите, само че тя предлага в стратегиите на университетите по медицина да бъдат включени спомагателни лекции, които развиват аналитичните и образни умения на студентите.

Като продължение на плана на Медицинското учебно заведение към Университета в Пенсилвания, специалистът по образно усещане Ейми Хърман провежда и други специфични групи към музея Метрополитен. Те се състоят не от бъдещи медици, а от служители на реда , детективи и юристи . Тях Ейми Хърман учи да " разчитат " уликите по обещано закононарушение по-лесно и независимо - още веднъж посредством изкуството и качеството му да въздейства върху образната ни памет.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР