Оказва се че конвергентните доклади за 2024-а са два -

...
Оказва се че конвергентните доклади за 2024-а са два -
Коментари Харесай

ЕЦБ ни реже по-сериозно от ЕК за еврозоната

Оказва се че конвергентните отчети за 2024-а са два - единият е на Европейската комисия, а другият е на ЕЦБ. Всъщност те постоянно са били два, само че по предписание резултатите в тях са били идентични и по тази причина в общественото пространство са се възприемали като един отчет. Само че тази година резултатите в тях, особено за България, се разграничават. И разликата в тях е по най-болезнения за нас аршин - инфлацията. Инфлационния аршин в отчета на Европейска комисия е 4.1%, а в този на ЕЦБ е 3.3%, което при равнище на инфлацията от 5.1% в България го прави още по-труден за покриване от наша страна.

Другата съществена разлика е в критерия за конвергентния лихвен %. В отчета на Европейска комисия той е 5%, а в този на ЕЦБ - 4.8 %. Разликата идва от несъответствията в индикаторът инфлация, тъй като лихвения аршин се пресмята въз основата на лихвите на трите страни с най-ниска инфлация.

А в отчетите на Европейска комисия и на ЕЦБ тези страни са разнообразни, поради разликата в изключенията. Важното тук обаче е друго. Свалянето на границата за лихвения аршин може да се трансформира в риск за България в случай, че изискванията за разпространение на държавен дълг се утежняват и цената, при която страната прави това, става все по неизгодна. А че изискванията се утежняват се вижда от резултатите на за разпространение на вътрешните ни излъчвания през тази година.
 Снимка 592214
Източник:

А ето какво написа в конвергентния отчет на ЕЦБ за България:

" През май 2024 година междинният 12-месечен ритъм на ХИПЦ инфлация в България е 5.1%, т.е. много над референтната стойност от 3,3% за критерия за ценова непоклатимост. Очаква се този % да намалее последователно през идващите месеци, защото натискът в тръбопроводите и усложненията в доставките не престават да понижават.
 Със и без изключения Европейска комисия и ЕЦБ оповестиха България за негодна за еврозоната
Със и без изключения Европейска комисия и ЕЦБ оповестиха България за негодна за еврозоната

Днес излезе Конвергентният отчет за страната ни

Очаква се главната инфлация да остане трайно висока, отразявайки основно мощния напън върху заплатите на фона на затегнатите пазари на труда. Разходите за труд на единица продукция са нарастнали с 27,4% през интервала от 2020 година до 2023 година, което е много над равнището в еврозоната от 9,5%.

Съществуват опасения по отношение на устойчивостта на конвергенцията на инфлацията в България в дълготраен проект. Процесът на догонване евентуално ще докара до позитивни инфлационни диференциали по отношение на еврозоната, защото Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и ценовите нива към момента са доста по-ниски в България, в сравнение с в еврозоната.

В момента България не е обект на решение на Съвета за съществуване на несъразмерен недостиг. Държавният бюджетен недостиг на България е 1,9% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година, т.е. много под референтната стойност от 3%, а съотношението дълг/БВП е 23,1%, т.е. много под референтната стойност от 60%. Българският лев взе участие в ERM II през двугодишния референтен интервал от 20 юни 2022 година до 19 юни 2024 година През референтния интервал левът не демонстрира отклоняване от централния курс.

Споразумението за присъединяване в ERM II се основава на редица политически задължения на българските управляващи. В момента България работи за осъществяване на тези задължения след влизането и е насърчена да форсира напъните си за осъществяване на детайлите на проекта за деяние, признат от Групата за финансови дейности (FATF), откакто България беше сложена в " сивия лист " на FATF юрисдикции под засилено наблюдаване през октомври 2023 година

За референтния интервал от юни 2023 година до май 2024 година дълготрайните лихвени проценти в България са приблизително 4,0% и по този метод са под референтната стойност от 4,8% за критерия за конвергенция на лихвените проценти. Разликата сред дълготрайните лихвени проценти в България и лихвените проценти в еврозоната (претеглени по отношение на БВП) леко понижава, като в края на референтния интервал възлиза на 0,9 процентни пункта. Капиталовите пазари в България остават по-малки и доста по-слабо развити от тези в еврозоната. "
 И през май не съблюдаваме инфлационния аршин за еврозоната
И през май не съблюдаваме инфлационния аршин за еврозоната

Това е следващият разказ, който видни представители на множеството водещи политически сили и значително висши държавни служители, популяризират в публичното пространство
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР