Оказва се, че Google следи развитието на ChatGPT на OpenAI

...
Оказва се, че Google следи развитието на ChatGPT на OpenAI
Коментари Харесай

Google отвръща на удара на ChatGPT, пуска над 20 AI продукта през 2023 г.

Оказва се, че Гугъл следи развиването на ChatGPT на OpenAI напрегнато. През последните няколко месеца чатботът, задвижван от изкуствен интелект, завладя софтуерния свят със своите благоприятни условия да дава на потребителите търсената от тях информация в елементарен за схващане формат.    Според New York Times в тези негови благоприятни условия софтуерният колос вижда сериозна опасност за бизнеса си с търсене в интернет и в благозвучие с това си схващане е трансформирал проектите си през последните няколко седмици.   В материала се твърди, че основният изпълнителен шеф Сундар Пичай е оповестил " червен код " и е ускорил създаването на изкуствен интелект.

Според изданието Гугъл се готви да покаже най-малко 20 AI продукта, включително и чатбот за своята търсачка, тази година. Със сигурност някои от тях ще дебютират още на конференцията I/O през май.   Според New York Times измежду тези планове попадат инструмент за генериране на изображения, усъвършенствана версия на AI Test Kitchen (приложение, употребявано за тестване на прототипи), режим " зелен екран " в жанр TikTok за YouTube, както и платформа, която може да генерира видеоклипове, обобщаващи други видеоматериали.

В развой на създаване са също по този начин функционалност, озаглавена Shopping Try-on (може би сходна на тази, която създава Amazon), инструмент за основаване на тапети за телефони Pixel, както и подобен, който улеснява разработчиците при основаването на приложения за Android.  
Гугъл се пробва да форсира процесите на утвърждение на артикули, в това число инспекциите, които би трябвало да подсигуряват, че технологиите, основани на AI, дават отговор на етичните правила на компанията. Освен това се твърди, че компанията поправя равнищата на риск, които е подготвена да поеме при внедряването на такива технологии. 
В последно време Гугъл демонстрира известна нерешителност, когато става въпрос за показване на нови артикули.
От софтуерният колос считат, че нарушването на " авторските права, неприкосновеността на персоналния живот и антитръстовите правила " са съществени опасности пред технологиите с изкуствен интелект. Но все пак през последните няколко години се наблюдаваше сериозен отпор против метода, по който Гугъл се оправя с създаването на AI.

Тимнит Гебру и Маргарет Мичъл, двама водещи откриватели на етиката на AI, уволнени от компанита, даже я упрекнаха, че цензурира проучвания, които подлагат на критика моделите за обработка на натурален език поради предубежденията, които се залагат в тях.    Това може да докара до " модели, които кодират стереотипни и унизителни асоциации на основа на пол, раса, етническа принадлежност и статус на неработоспособност ", пишат откривателите в собствен документ.    Двама други известни откриватели в региона на етиката на AI също напуснаха Гугъл при започване на предходната година, след освобождението на Гебру и Мичъл.   Не е мъчно да се разбере за какво се появяват от ден на ден изказвания, че Гугъл е в под паника режим поради ChatGPT. От една страна, по-рано този месец се появиха известия, че Microsoft (инвеститор в OpenAI) възнамерява да включи някои от технологиите, които употребяват суперчатбота, в Bing. Освен това тази седмица компанията разгласи, че скоро ще интегрира ChatGPT в услугата Azure OpenAI Service.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР