Оказва се, че е истинско чудо, че “Луна-25 изобщо стигнал

...
Оказва се, че е истинско чудо, че “Луна-25 изобщо стигнал
Коментари Харесай

Проблемите с Луна-25 започнали още след изстрелването

Оказва се, че е същинско знамение, че “Луна-25 ” въобще стигнал до орбитата на Луната и изпратил оттова фотоси. Фото: ИКИ-РАН

Макар че в интервала от изстрелването на задача “Луна-25 ” до пагубния ѝ свършек Роскосмос непрестанно ни уверяваше, че всичко на борда е било окей, през днешния ден стартира да излиза информация, че проблемите са почнали напълно скоро след старта, след отделянето на галактическия уред от ускорителния блок “Фрегат ”.

Както оповестява Иля Харламов ( “Юра, елементарни ”), още преди първата промяна на траекторията, до момента в който “Луна-25 ” е пътувала към Луната, били установени отклонения от данните на акселерометъра. Този акселерометър е съветско произвеждане, артикул на програмата за импортозаместване.

На борда също по този начин се намирал и акселерометър с американски съставни елементи – само че не е бил съставка на системата за ръководство, летял е в така наречен “квалификационен режим ”. Функцията на американския акселерометър била същата като тази на съветския, с тази разлика, че за разлика от него е работил. Освен това бил седем пъти по-лек.

Така че, когато на Земята били получени данните от всички принадлежности, учените почнали да недоумяват… Всъщност излиза, че е същинско знамение “Луна-25 ” постигнала някакъв непълен триумф до разбиването, т.е. автоматизираната станция въобще станала неестествен сателит на Луната и изпратила фотоси. Било е шанс. Истинският въпрос е за какво тя не се е развалила седмица по-рано, на 12-ти август, незабавно след изстрелването.

Вчера шефът на Роскосмос Юрий Борисов удостовери изтеклата по-рано информация (публикувана в началото от “Юра, елементарни ”), че повода за повредата е, че моторът е работил доста по-дълго от плануваното. Борисов цитира точни цифри – моторът е трябвало да стои включен за 84 секунди, а вместо това се изключил след 127 секунди. Това са сериозни маневри – безусловно две-три секунди закъснение може да е разликата сред триумфа и разбиването.

И тук не става въпрос да сбъркаш с някоя и друга секунда, а моторът е работил близо два пъти по-дълго от очакваното… Още по-изумителното е, че всички команди, изпратени към “Луна-25 ”, изглеждали верни, в това число командата за изключването на мотора на 84-тата секунда … само че по някаква причина той траял да работи досега в който не бил изключен от спешния таймер… когато към този момент е било прекомерно късно.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР