Оказа се, че в България всеки може да отправя смъртни

...
Оказа се, че в България всеки може да отправя смъртни
Коментари Харесай

Николай Ненчев: Страната ни е уязвима от руска агресия, вчера инцидентът беше в Пржеводов, но може да се случи и у нас

Оказа се, че в България всеки може да насочва смъртни закани, без да има последствия 

Парламентът има болшинство за нидерландските изтребители Ф-16, може да изземе самодейността от президента, споделя пред Faktor.bg някогашният боен министър  

Интервю на Васил Василев

- Г-н Ненчев, какъв е вашият пръв прочит на това, което се случи в Полша, започнаха да циркулират разнообразни версии за двете съветски ракети, които се разрушиха в Пржеводов?

- Следя събития деликатно към случая от през вчерашния ден. Наричам го по този начин, тъй като не разполагам с повече информация. Лидери на най-високо равнище също не са изключително безапелационни в този смисъл. По-конкретна информация най-вероятно ще получим до часове. От една страна е тревожно, че са паднали две ракети, а не една, а от друга – въпреки всичко са открити остатъци, които сочат, че ракетите са създадени в Руската федерация. Трябва да имаме поради, обаче, че освен Русия разполага с сходно оръжие. НАТО и интернационалната общественост реагираха много изрично във връзка с този случай. Направи ми усещане, че има една умереност от страна на Съединени американски щати и на Полша, защото явно също чакат да видят какви ще са резултатите от експертизата. Не е належащо да бързаме и да демонстрираме страсти, тъй като протичащото се е задоволително съществено. Както виждаме, по най-бързия метод бяха задействани механизмите в границите на НАТО. Вече има решение за осъществяването на член 4 по контракта на алианса и ще има среща, която не знам в какъв формат ще бъде. Предполагам, че има следене на тези ракети, които са с необятен обхват и са прихванати все отнякъде. Руското външно министерство отхвърля страната да е забъркана, както прави при всички така наречен произшествия, които не са в полза на Кремъл. Ако този акт е тенденциозен, което няма по какъв начин да потвърдим, евентуално ще се влезе и в други хипотези, в това число и към задействането на Член 5 от контракта на НАТО.

- Адекватна ли беше реакцията на България, защото редица страни, в това число и съседите ни от Гърция демонстрираха взаимност към Полша, за разлика от нашата страна?

- Солидарност демонстрираха в това число и в Румъния, а в Унгария показаха безпокойствие и незабавно свикаха съвета си по сигурността по гледище на Виктор Орбан. Ние за следващ път се снишаваме в този състав на кабинета и с този президент. Реакцията им е нормална и аз не чакам изненади. Отново ще се развие тезата „ да не демонстрираме страст и да изчакаме да забележим какво ще стане “. Т.е., ще се въздържаме от изрично обръщение, което най-малкото е обидно, което ни слага в доста уязвима позиция, тъй като в случай че случаят през вчерашния ден беше в Полша, то може да се случи и в България.

- Ако се окаже обаче, че ракетите са изстреляни от украинска страна, има ли риск това да повлияе върху отношението на поляците към съседите им?

- Има и такава догадка, тъй като във вчерашния ден бяха изстреляни най-вече ракети против украинската инфраструктура, над 100 броя, а почти 70% бяха прихванати сполучливо. Ако се окаже, че ракетите в Полша са изстреляни от страна на Украйна, то Киев ще изрази страдание за този акт и ще сервира извинения. Украинският президент изрично съобщи, че страната му е на страната на Полша и ще предприеме всички нужни дейности този акт да бъде оголен. В същото време се оказа, че съветските ракети не са нито толкоз високотехнологични, нито толкоз точни. 

- Противниците на това, страната ни да вземе самолети Ф-16 от Нидерландия и да даде МиГ-29 настояват, че изтребителите, които ни оферират, са доста остарели. Има ли аргумент в сходно опрощение?

- Разбира се, че има, само че акцентът е преместен. Колкото и да са остарели нидерландските изтребители, аз съм подготвен да се обзаложа, че те са доста по-добри във всяко отношение от нашите МиГ-29. Аз към момента не съм виждал черно на бяло сходно предложение, а и самият министър на защитата споделя, че няма оферта към нас. Дори и да нямаме предложение, би трябвало да работим, с цел да сменим „ кон за кокошка “. Ние имаме най-много 5 самолета МиГ-29, които са релативно изправни. Допускам, че половината от тях са с доста невисок остатъчен запас, приказваме за няколко часа. От друга страна – ние не можем да продължим да поддържаме тази техника. Нашите управляващи би трябвало да създадат всичко опция, с цел да получим Ф-16 от Нидерландия, тъй като без значение на какъв брой години са изтребителите и в какво положение са, се поддържат в доста добър експлоатационен режим. Т.е., тези самолети могат да се употребяват още доста дълго време. Ние по този начин или другояче придобиваме нови Ф-16 Блок70, което в допълнение улеснява работата на военновъздушните ни сили и ще образоваме нашите водачи на един и същи самолети. Дори не съм се учудил, че тази нелепост за пазаруването на „ Грипен “ идва от Радев и от неговия кръг. Очевидно това е една заигравка, обвързвана с някакви задължения, които са поети в предишното. В момента се прави опит да се покаже, че най-малко гледаме съществено на тази опция. Моят апел е към Комисията по защита в Народно събрание – да се изискат нужните документи и да предприеме съответни дейности за приемане на Ф-16. Дори предлагам да се направи парламентарна комисия, в която да се включват членове от комисиите по защита, външната и икономическата, с цел да направи посещаване в Нидерландия. Липсва ни тази интензивност от страна от Народното събрание, а не толкоз от държавното управление, което е подвластно от един човек. Така самодейността ще се изземе от президента Радев. Смятам, че в Народното събрание, в случай че се загърбят политическите несъгласия, по тази тематика ще има необятно болшинство. Дори самият министър на защитата сподели, че Нидерландия е подготвена да образова наши водачи. И да купим „ Грипен “, въоръжението отново ще е американско. Как си представяте да поддържаме две разнообразни платформи? Това е неуместно и се прави, с цел да се сътвори усещане в обществото, че се търсят други възможности, а в действителност се обслужва съветският интерес. „ Грипен “ не са неприятни самолети, само че не може да се сравнят по параметри с Ф-16, които ще дойдат от Съединени американски щати.

- Има ли двоен критерий против вас – подавате сигнал за смъртна опасност и се приключва инспекцията, а в същото време Волен Сидеров ви осъди за политически изказвания, които сте отправили към него?

- Аз също съм мощно сюрпризиран от това решение, тъй като става въпрос за политически диалог. Думата плурализъм сякаш изчезна в последно време от речника на политиците и на публицистите, а това е доста значимо. По този метод се основава забавен казус, който не е обвързван единствено с мен. Освен „ писано право “, има и други форми, които са със значение в един правосъден развой. Говоря за така наречен правосъдна процедура. Притеснява ме, че откакто има сходно решение на Върховен касационен съд, на следващия ден всеки един ще може да се възползва от него. Когато бях министър, Волен Сидеров ме е наричал какво ли не – и „ американски сътрудник “, и „ ястреб “, само че аз не съм си разрешил да го осъждам, тъй като имам вяра в демократичния принцип и в плурализма. Казал съм, че в нетрезво положение бие студенти, тормози хората, в това число преди два месеца имаше сходен случай на бул. „ Витоша “. Този човек би трябвало да бъде спрян и стеснен. Целта му е ясна, само че решението на съда е тревожно, тъй като лимитира правата на хората оттук насетне. Аз няма по какъв начин да спра и ще не преставам да го назовавам с същинските му имена, тъй като съм уверен, че по този начин би трябвало. Можех и да си замълча и да приема решението на съда. Получих необятна поддръжка от професори, социолози, от непознати хора от най-различни места. Ще предприемем дейности в Европейския съд, с цел да може на България да се гледа като на демократична и най-много като на плуралистична страна, с цел да не се случват повече такива неща. В последна сметка всеки политик има право да изкаже мнението си и да изрази съмнения към различен политик. Какво неприятно има?

Преди 2-3 месеца получавам смъртна опасност на имейла на Български земеделски народен съюз, тъй като съм обидил Путин в народен ефир. Имал съм десетки закани и до момента в който бях министър, само че никой не обърна внимание. Те не са анонимни. Бях посъветван от управлението на партията да подам сигнал, с цел да тестваме системата. Няколко месеца по-късно получавам сигнал от правосъдните управляващи, че инспекцията е осъществена, лицето, което ме заплашва, е открито, снети са му показания, само че преписката е прекъсната. И какво излиза – че всеки може да се усеща спокоен да насочва закани. Т.е., може да заплашвате някого със гибел, и нищо няма да ви се случи, само че в случай че обидите човек, който обслужва съветски ползи, ще бъдете наказан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР