Ожесточената конкуренция е особено характерна за моторния спорт. Пилотите обикновено

...
Ожесточената конкуренция е особено характерна за моторния спорт. Пилотите обикновено
Коментари Харесай

Битката на Сена и Прост - когато егото надделее над разума

Ожесточената конкуренция е изключително присъща за моторния спорт. Пилотите нормално са тежки егоцентрици, подготвени на всичко за успеха, даже в случай че това значи да ударят някой от своите съперници на пистата. Моторният спорт, обаче, е на първо място бизнес, политика и пари, което прави единоборството сред съотборници рядко срещано в наши дни.

Във Формула 1 да вземем за пример, съотборниците рядко се харесват, само че на пистата се държат дисциплинирано един с различен, тъй като другояче рискуват и двете коли да отпаднат от конкуренцията и да създадат шефа си много неудовлетворен. Но това не всеки път е било по този начин.

Историята помни случаи, в които характерите надвиват над здравия разсъдък и съотборници стартират да играят мръсно един с различен, пренебрегвайки заповедите от бокса. Ален Прост и Айртон Сена са точно такова дуо. А в случай че не настръхвате даже от споменаването на тези имена в едно изречение, значи Формула 1 не участва в състава на кръвта ви. Жалко.

През 1988 Прост и Сена са съотборници в тима на McLaren Honda, като през този сезон печелят 15 от общо 16 кръга в шампионата на Формула 1. Единственото съревнование, в което нито един от двамата не съумява да завоюва е това за Голямата премия на Италия, когато на най-високо ходило застава водачът на Ferrari - Герхард Бергер. Победата е изключително прочувствена, освен тъй като е домашна за Ferrari, само че и тъй като идва единствено месец след гибелта на Енцо Ферари.
 Снимка 453532

През идващия сезон няма и помен от превъзходството на тима на McLaren Honda. И до момента в който през предходната година също има признаци на напрежение сред двамата, през втория им сезон дружно обстановката ескалира и те безусловно си афишират война. Разбира се, даже в този миг двамата постоянно са признавали качествата на другия, само че борбата им за превъзходство бързо се трансформира в едно от най-ожесточените надпревари в историята на спорта като цяло.

В предпоследния кръг от шампионата на пистата " Сузука " в Япония, Прост има преднина от 21 точки пред своя съотборник. И тогава Сена, който е на втората позиция в класирането и обезверено се нуждае от победа, с цел да продължи да претендира за шампионската купа, прави своя дръзновен ход единствено няколко обиколки до края на надпреварата.
 Снимка 453531

В един от завоите бразилецът подхваща изпреварване, заемайки вътрешната част, само че пространството е прекомерно малко, а съотборникът му " затваря вратата ", казано на моторспорт диалект. Двамата се удрят и изхвърчат от пистата. Прост излиза от колата, само че Сена не се предава и стартира да маха на маршалите, очевидно решен да продължи конкуренцията. В последна сметка се връща на пистата, само че след това е дисквалифициран, тъй като го е направил по забранен от правилника метод. Състезанието е извоювано от Алесандро Нанини, а Прост става първенец.
 Снимка 453530

През идващия сезон Ален Прост минава във Ferrari и борбата с Айртон Сена продължава. Съвпадение или не, през 1990 пистата " Сузука " още веднъж става очевидец на драма посред им. Двамата още веднъж се удрят, само че този път Прост отпада, а Сена печели шампионата. Балансът във вселената е възобновен, биха споделили някои.
 Снимка 453529

През 1991 купата още веднъж отива при Сена и McLaren Honda, а на второто място се класира безконечният му съперник Прост. През 1992 французинът напуща Ferrari след скандал с шефовете на тима и пропуща целия сезон. Същата година Сена приключва шампионата на четвърта позиция, поради не изключително конкурентната си кола. Прост се завръща през сезон 1993, подписвайки с тима на Williams, като в контракта му има уговорка, забраняваща на тима да наема Сена за негов съотборник. В последна сметка Прост получава своя реванш и печели шампионата, записва четвърта купа в кариерата си и напуща Формула 1.

На 1 май 1994 Сена умира в случай на италианската писта " Имола ", а по време на погребалната върволица в Бразилия един французин с огромен нос е част от хората, носещи ковчега му. Той се споделя Ален Прост, който на 1 май губи своя максимален зложелател, а може би и най-хубав другар.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР