ОИСР леко повиши прогнозата си за растежа на световната икономика,

...
ОИСР леко повиши прогнозата си за растежа на световната икономика,
Коментари Харесай

ОИСР повишава леко прогнозата за растежа на световната икономика до 2,7%

Организацията за икономическо сътрудничество и раз леко увеличи прогнозата си за растежа на международната стопанска система, защото инфлацията понижава, а Китай отстрани рестриктивните мерки поради Covid, само че предизвести, че възобновяване е изправено пред " дълъг път, заяви Агенция Франс Прес.


Базираната в Париж организация предвижда стопански напредък от 2,7%, което е повече от 2,6% в предходния й отчет през март, като прогнозите бяха нараснали за Съединени американски щати, Китай и еврозоната. Но това към момента е под растежа от 3,3%, регистриран през 2022 година

" Световната стопанска система обръща посоката, само че е изправена пред дълъг път за реализиране на мощен и резистентен напредък ", написа основният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Клер Ломбардели в " Икономически вероятности " на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. " Възстановяването ще бъде едва по досегашните стандарти ", написа Ломбардели.

Прогнозата за растежа за 2024 година остава непроменена и възлиза на 2,9%.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз за възобновяване способстват спадът на цените на силата, разчистването на тесните места по веригата за доставки и по-ранното от предстоящото отваряне на пазара в Китай.

Според Организацията за икономическо съдействие и развиване обаче базисната инфлация, която изключва волатилните цени на силата и храните, е по-висока от авансово предстоящото.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз съобщи, че това може да принуди централните банки, които към този момент покачиха лихвените проценти в напъните си да укротят потребителските цени, да покачат в допълнение разноските по заемите.

" Централните банки би трябвало да поддържат рестриктивна парична политика, до момента в който не се появят ясни признаци, че главният инфлационен напън отслабва ", сподели Ломбардели.

Същевременно организацията предизвести, че по-високите лихвени проценти по света " от ден на ден се усещат ", изключително на пазарите на парцели и финансовите пазари.

" В някои сегменти на финансовите пазари започнаха да се появяват признаци на стрес, защото вложителите преоценяват рисковете, а изискванията за кредитиране се стягат ", се споделя в отчета.

През март банковият бранш беше разтресен от банкрута на американския районен заемодател SVB, за чийто провал частично бяха упрекнати високите лихви, които понижиха цената на портфейла му от облигации. Кризата се отрази и оттатък Атлантическия океан, като швейцарското държавно управление принуди швейцарския банков колос UBS да поеме закъсалия си съперник Credit Suisse.

" В случай на по-нататъшно напрежение на финансовите пазари централните банки следва да употребяват принадлежности на финансовата политика за повишение на ликвидността и минимизиране на рисковете от разпространяване на проблемите ", написа Ломбардели.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин предизвести, че съвсем всички страни имат бюджетни дефицити и по-високи равнища на дълга, в сравнение с преди пандемията, защото са подкрепили стопанските системи си, с цел да устоят на шоковете от рестриктивните мерки на Ковид и войната на Русия в Украйна.

" С настъпването на възобновяване фискалната поддръжка би трябвало да бъде понижена и по-добре ориентирана ", сподели Ломбардели.

Тъй като цените на силата, които се повишиха след съветското навлизане в Украйна, не престават да падат, държавното управление би трябвало да отдръпна схемите, ориентирани към подкрепяне на потребителите, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз увеличи прогнозите си за растежа през 2023 година за Съединени американски щати, най-голямата стопанска система в света, до 1,6%, а за Китай, втората по величина, до 5,4% - и в двата случая нарастването е с 0,1 процентни пункта. Еврозоната също получи леко покачване с 0,1 пункта до 0,9%. Англия беше изведена от територията на рецесията, като в този момент се предвижда напредък от 0,3% вместо стесняване. Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче внезапно намали прогнозата за Германия, като за европейската стопанска система към този момент се чака нулев напредък, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Япония ще нарасне с 1,3%, което е леко намаляване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР