Охраната на въздушното ни пространство е сигурна, каза командирът на

...
Охраната на въздушното ни пространство е сигурна, каза командирът на
Коментари Харесай

Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ разкри от колко изтребителя се нуждае България

Охраната на въздушното ни пространство е сигурна, сподели командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " бригаден военачалник Николай Русев .

Имаме зенитно-ракетни комплекси, изтребителна авиация и самолетите, които летят, са изправни, разяснява той. По думите му водачите, които дежурят, са готови. Това, че са извънредно натоварени, по никакъв метод не понижава степента им на подготовка, добави командирът и означи, че инженерно-техническият състав поставя неимоверни старания, с цел да могат самолетите да летят и да бъдат изправни. „ Работи се непрекъснато “, сподели още бригаден военачалник Николай Русев.

Трябва да се замислим дали е възможно да спрем Българската изтребителна авиация , съобщи командирът. Веднъж спряна, една работеща машина, по-късно нейното възобновяване е доста мъчно. F-16 ще дойдат, само че тези изтребители не са панацея. Когато един път загубим качества, възобновяване от време на време е невероятно, изясни той.

Има документи, в които е записано, че България има потребност от 38 изтребителя, сподели бригаден военачалник Русев. 16 изтребителя са едно положително начало , само че извънредно незадоволително като брой самолети. Поне още една ескадрила ще е нужна на по-късен стадий, добави той. Българска телеграфна агенция напомня, че страната ни би трябвало да придобие 16 изтребителя F-16 BLOCK 70.

МиГ-29 и защитата на въздушното ни пространство

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още много време според от това дали ги поддържаме, сподели командирът. „ Ако имаме опция да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим нужните аварийни елементи, което в последно време е реалност, ще спрат скоро. Много е значимо дали ще съумеем да доставим аварийни елементи. Самолетите имат запас, само че събитията през последната година демонстрираха, че поддръжката ще става все по-трудна “, изясни той. Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат употребявани до 2029 – 2030 година, в случай че има аварийни елементи за тях.

По думите му обезпечаването на промеждутъчен изтребител, който страната ни да употребява, в случай че МиГ-29 бъдат спрени и до момента в който дойдат самолетите F-16, също е нелека задача за осъществяване в границите на една година. Трябва да се види кое ще бъде по-изгодно за страната и кое ще бъде реализируемо, добави бригаден военачалник Николай Русев.

Според него не е обикновено страната ни, която е първата в Европа , употребила самолета като бойно средство, с една от най-старите авиации на континента, да остави различен да охранява въздушното ни пространство. 
Държави като Белгия, Нидерландия, Португалия, които са в Западна Европа и там опасност съвсем няма, поддържат съществени изтребителни авиации. Една страна като България - с лека ръка - някой да излиза и да споделя, че различен може да носи бойното ни дежурство, до момента в който дойдат самолетите, които сме си платили – не го разбирам и не се и пробвам, тъй като за мен е несериозно, разяснява командирът.

Има хора, които са решили, че в случай че МиГ-29 бъдат извадени от употреба и се откажем от съветската техника - внезапно ще се увеличи скоростта на модернизацията на Българската войска, само че това го одобрявам на смешка, тъй като това се споделя от хора, които нямат визия защо приказват. Домораслите специалисти, които имат едни опорки, повтарят ги и това са хора, които не са управлявали формирования. Някои от тях са минали небрежно висок старт през армията, само че би трябвало да си кажат думичките, излизат, споделят ги, не носят никаква отговорност, каквото и да се случи не ги интересува, сподели бригаден военачалник Николай Русев.

Няма по какъв начин да бъде спряна летателната активност и водачите да бъдат уверени да останат на работа с едно неразбираемо бъдеще, което е пред тях, съобщи командирът. Ние и в този момент не можем да им дадем ясна вероятност какво ще се случи. С МиГ-29 и междинния изтребител нещата са доста неразбираеми. Няма гаранции, че водачите, които в този момент летят, ще могат да се качат на F-16. Спирайки МиГ-29 от полети не знам какво бъдеще биха имали водачите, които сега летят на тези изтребители, изясни той.

Заместваща платформа на МиГ-29

Важно е самолетите, които ще дойдат, в случай че дойдат изобщо такива, да са самолети с запас, които ние да може да експлоатираме вместо МиГ-29 и да носим бойното дежурство, сподели бригаден военачалник Русев във връзка опцията страната ни да се снабди с промеждутъчен изтребител, до момента в който получи самолетите F-16. Самолети, които да бъдат усвоени бързо от летателния и инженерно-техническия състав, добави той.

Според него факторът време е от изключителна значимост. Колкото по-бързо, толкоз по-добре. Ако самолетите могат да дойдат след две години, те не са ни нужни. Трябват ни самолети, които в границите на една година да дойдат и водачите да бъдат подготвени. Сроковете са доста съкратени, изясни командирът. 

По думите му образованието на водачите ще отнеме шест месеца . Една година е срокът, в който би трябвало да се случи всичко, с цел да може, в случай че МиГ-29 лети до края на тази година и спрем да го поддържаме, да поемем дежурството с новия аероплан, както и регулярните полети и поддържането на качествата, които са добити все още в изтребителна авиация, разяснява бригаден военачалник Русев.

Заместваща платформа ще ни бъде нужна най-малко, до момента в който получим всичките самолети F-16 и водачите за тях бъдат подготвени, сподели той. Ако разполагаме с осем F-16 със единствено 14 водачи, обстановката ще бъде същата, каквато е и сега – малко водачи с малко самолети. Пилотите ще дежурят доста, ще натрупат доста некомпенсирано служебно време, добави командирът.

Съвместен „ Air Policing “

Съвместното носене на бойното дежурство по защита на въздушното ни пространство се извършва от 2016 година, сподели бригаден военачалник Николай Русев. Оттогава са идвали разнообразни народи да дежурим дружно, само че за всичките тези години се събират към осем месеца взаимно носене на бойно дежурство. За шест години осем месеца сме го носили взаимно, само че през останалото време сме го носили сами, изясни командирът. Той добави, че когато съдружниците на страната ни са тук, не охраняват въздушното пространство на България вместо българските Военновъздушни сили, а дружно с тях. По думите на командира съдружниците ни остават с положителни усещания, тъй като виждат, че отсреща им имат експерти.

През ноември месец м.г. Военновъздушните сили на Испания предислоцираха шест самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база Безмер в границите на задачата на НАТО по усилена защита на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в интервала от 14 ноември до 2 декември 2022 година Това беше и последната сходна задача в страната ни. 

В Европа, от страните членки на НАТО, балтийските републики не пазят сами въздушното си пространство, тъй като Литва, Латвия и Естония в никакъв случай не са имали изтребителна авиация, изясни командирът. В тези страни в миналото е имало руски бази и след разпадането на Съветския съюз всички самолети са изтеглени назад в Русия и там остават без изтребителна авиация. Затова в този момент на ротационен принцип съдружниците охраняват въздушното пространство на тези страни, разяснява той и добави, че Република Северна Македония също не охранява сама въздушното си пространство. Всички други страни отделят от бюджета си и поддържат изтребителна авиация, сподели още командирът.

Изтребителите F-16 BLOCK 70

Още през 2019 година беше изработен изборът тъкмо за този аероплан с концепцията 2023 година да бъде в България, уточни бригаден военачалник Николай Русев.

„ Имаше справедливи условия , които постановиха това забавяне, пандемията по целия свят, на никого не беше елементарно и това забавяне надали ще бъде наваксано. През 2025 година би трябвало да дойдат първите изтребители F-16 “, сподели той. По думите му до тогава ние би трябвало да носим дежурството по защита на въздушното ни пространство, а и освен до тогава. „ Намират се доморасли специалисти, които споделят, че с идването си тези самолети незабавно могат да стъпят в бойно дежурство – това са небивалици. Пилотите би трябвало да са готови и уверени, че могат да го пилотират и тогава да се пристъпи към сериозната задача – носене на бойно дежурство “, изясни командирът.

За да се стигне до така наречен „ Air Policing “ водачът би трябвало да има доста сериозна подготовка , сподели той. Когато водачът излети не знае дали ще ескортира граждански аероплан, изгубил радио връзка или ще отиде да води маневрен въздушен пердах някъде по границата с някого, който има други проекти, които не подхождат на нашето схващане за мир и независимост, разяснява бригаден военачалник Русев.

По първия контракт за придобиване на осем самолета F-16 се приготвят 14 водачи, като единствено двама от тях летят на F-16, само че те не са приключили подготовката си, изясни той и посочи, че нямаме квалифициран водач, който да пристигна и да стартира да лети на F-16 в България. По думите му тези двама водачи ще завършат подготовката си към края на 2024 г. 

Останалите 12 водачи не са почнали още да летят на F-16, тъй като програмата е много продължителна – без значение от опита, който имат в България. По втория контракт са 18 водачи, като те не се изпращат едновременно, а по двойки. Изпращат по график, направен от американската страна. Графикът е изработен по този начин, че до 2024 година десетима от водачите да бъдат готови, а другите четирима ще завършат подготовката си, когато дойдат самолетите, изясни командирът.

Той означи, че в България няма заложени образования на инструктори на F-16 . Всички водачи, които се качат на аероплан, би трябвало минат подготовка в Съединени американски щати. България евентуално може да изиска да приготви инструктор, само че този въпрос не е обсъждан с нашите съдружници, сподели още бригаден военачалник Русев.

Мотивацията да бъдеш част от Военновъздушните сили

Единственото нещо, което стимулира работещите във Военновъздушните сили (ВВС) е, че това са същински патриоти, които са приели идеята България за своя персонална, отговори командирът на въпрос какво стимулира хората, част от Военновъздушни сили, макар неналичието на съвременна техника и условия. 

Демокрацията е за цивилните. Демокрацията в армията е разказана в устава. Ние имаме много отговорности и правата ни са лимитирани, като военнослужещи. Въпреки всичко това, има хора, мъже и дами, които желаят да служат и да се развиват в базата, жертват персоналното си време, времето със фамилиите им, с цел да са тук “, изясни той. По думите му доста от тях имат по две висши образования, с които могат да се развиват в чужбина. В базата има водачи, които са лицензирани, в това число и аз, можем да отидем да летим в цивилен компании за много по-сериозни заплати, само че ние сме тук, тъй като България и Родина не са просто кухи термини, добави той.

В базата има водач, който е натрупал над 1100 дни обезщетения от давани бойни наряди, а тези дни не се заплащат, сподели командирът. В един миг, в случай че реши да напусне армията, с цел да му бъде платено, би трябвало да съди армията, добави той. Всички водачи, които носят бойно дежурство, имат стотици дни обезщетения. Момчетата и девойките не обръщат внимание на това, те знаят, че го има, само че не желаят нищо, просто служат и не се оплакват, разяснява бригаден военачалник Русев. По думите му същото е и с годишните отпуски, тъй като има много под нужната численост летци. Няма задоволително запас на самолетите, с цел да бъдат готови нови водачи, сподели още той.

Ако младежите търсят мощната страст, адреналина, в случай че са подготвени да се отдадат на нещо, което шепа хора по целия свят съумяват да го изживеят , да овладеят тази специалност, да вършат неща, които са непостижими за доста от хората, да вършат свръхестествени неща, да заповядат, сподели командирът в отговор на въпрос по какъв начин би стимулирал младежите да изберат Военновъздушни сили. Най-важното нещо, което ни стимулира, е, че служим на Родината и обществото си, добави той. „ Ако търсят успокоение, високи заплати, свободно време, липса на отговорност, в случай че търсят прекрасен и лек живот, не им предлагам изобщо да избират нито военната специалност камо ли специалността на бойния водач “, съобщи бригаден военачалник Русев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР