Охраната на българо-турската граница е подсилена с разполагане на военнослужещи

...
Охраната на българо-турската граница е подсилена с разполагане на военнослужещи
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Военнослужещи усилват охраната на границата, скоро ще бъдат над 500

Охраната на българо-турската граница е подсилена с разполагане на военнослужещи - до седмица техният брой ще доближи над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането и на чиновници от Военната полиция. Това заяви министърът на защитата Димитър Стоянов тази заран пред журналисти в районната дирекция на Граничната полиция в Елхово. Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев двамата през днешния ден инспектират сектори от българо-турската граница, с цел да бъдат подхванати спомагателни ограничения против мигрантския напън.

Военнослужещите правят наблюдателни и охранителни дейности в патрули взаимно със чиновници на Групово дело " Гранична полиция ". Задържането на извършители на границата се прави от граничните служители на реда. След 7 септември чиновници на " Военна полиция " ще могат да правят независими патрули и те ще имат пълномощия и за задържане на извършители, разясни министър Стоянов.

Друго профилирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възобновяване на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид на границата, в случай че е належащо.

Сред първостепенните задания е подобряването на пътната инфраструктура в района преди зимния сезон. Лошите пътища предизвикват вреди върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици профилирана техника, разясни министърът на защитата.

По време на работното посещаване министрите на вътрешните работи и на защитата правят оглед на сектор от защитното оборудване на българо-турската граница. При огледа на границата министър Димитър Стоянов беседва и с част от патрулиращите военнослужещи и гранични служители на реда.

Поради засиления мигрантски напън Сухопътните войски вземат участие в оказване на помощ на Министерство на вътрешните работи по защита на южната граница на България от 1 ноември 2021 година с близо 300 военнослужещи. Периодично се прави ротация на формированията като до момента общо 1559 военнослужещи са взели участие в взаимни патрули със чиновници на Групово дело „ Гранична полиция “. Освен това в интервала 29 октомври – 30 декември 2021 година 25 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк направиха ремонтно-възстановителни действия на над 63 км от инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница и прилежащия път.

От 27 август 2022 година Българската войска усилва поетапно присъединяване си в защитата на държавната граница с военнослужещи с нужните механически средства и транспортна техника с нараснала проходимост. Военнослужещите организират взаимни патрули със чиновници на Групово дело „ Гранична полиция “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР