Огромно находище на литий, намерено на границата между Невада и

...
Огромно находище на литий, намерено на границата между Невада и
Коментари Харесай

Новооткрито находище на литий в САЩ може би е най-голямото в света

Огромно находище на литий, открито на границата сред Невада и Орегон, може да помогне за снабдяването на батериите за електромобилната промишленост в продължение на десетилетия

Вулканолози са разкрили в западната част на Съединените щати това, което съгласно тях е най-голямото находище на литий в света. Материалът може да помогне за зареждането на електромобилната промишленост в продължение на десетилетия, което е огромен триумф за Съединени американски щати.

Мястото се намира в калдерата Макдермит (на испански: caldera – казан, котел – вулканично образувание, получено при сриване на кратера във вътрешността в самия него), която минава по границата сред Невада и Орегон, като се счита, че литият е основан след детонацията на супервулкан преди 16 милиона години.

Въпреки че окончателната оценка към момента би трябвало да бъде доказана, оценките сочат, че то може да съдържа до 120 милиона тона литий, което би било същинска берекет за промишлеността на електрическите автомобили.

Това би означавало, че калдерата съдържа към 12 пъти повече от минерала, в сравнение с солените равнини в Боливия, които преди този момент бяха считани за най-голямото находище на Земята, съгласно The Independent. И още по-хубаво, съгласно откривателите, които стоят зад откритието, на мястото има освен доста литий, само че и количеството е съсредоточено.

„ Вулканичните седиментни литиеви запаси нормално са плитки, високотонажни залежи с ниско съответствие боклуци:руда “, пишат откривателите в публикация, оповестена от списание Science Advances. „ Илит-съдържащите миоценски езерни седименти в границите на южната част на калдерата Макдермит (САЩ) при прохода Текер съдържат извънредно високи стойности на литий. “

Това би могло да бъде добра вест за Съединени американски щати, които преди този момент изобретение не са имали достъп до огромно литиево находище. Правителството ще би трябвало да има поради, че две племена от страната на калдерата в Невада настояват, че мината ще бъде издигната върху свещена земя, а други групи стачкуват против евентуалните въздействия на сходни действия върху околната среда.

Въпреки това, в случай че то успее да работи със заинтригуваните страни, геолозите от Americas Corporation считат, че добивът може да стартира през 2026 година Ако това се случи, той би могъл да помогне за облекчаване на бъдещото търсене на електромобилната промишленост, което се чака да се усили осем пъти до 2040 година

General Motors е вложил забележителна сума в мината с най-големия източник на литий в Съединени американски щати, защото се стреми да си обезпечи суровините, от които се нуждае за батериите на своите електрически автомобили.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР