Огромните количества валежи и компрометирана дига на река Стряма са

...
Огромните количества валежи и компрометирана дига на река Стряма са
Коментари Харесай

Главен комисар Николов: 1-2 месеца ще разчистват щетите от наводненията, година ще отнеме възстановяването

" Огромните количества превалявания и компрометирана дига на река Стряма са причина за наводнението в ТрилистникОгромните количества превалявания и компрометирана дига на река Стряма са причина за наводнението в Трилистник. 6 са най-засегнатите обитаеми места от наводненията. 5 са в община Карлово и Трилистник. До всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът към този момент е възобновен на всички места ", заяви пред Българска национална телевизия основен комисар Николай Николов - шеф на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Прогнозира обаче, че ще отнеме 1-2 месеца за разчистването на вредите, а чак следващата година по това време да бъде възобновена инфраструктурата.

Главен комисар Николов съобщи, че регионалният шеф на Пловдив от през вчерашния ден е оповестил бедствено състояние за Пловдив-област, с цел да може страната да се включи по-активно и да подкрепи напъните на кмета.

" Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова ужасно злополучие не е имало скоро в България. Но има доста вреди ", сподели той.

По думите му тъкмо такова злополучие не може да бъде предотвратено. Но, усещайки измененията на климата, би трябвало да се приспособяваме. Трябва да има авансово обмисляне на урбанизираните територии, да има непоклатимост на постройките. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкоз неприятно, колкото се твърдеше. При един подобен потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи интензивно със застрахователите, добави още основен комисар Николов.

За страдание хората не са застраховани. Причините е, тъй като в села, наоколо до реки, застрахователната награда е доста огромна и хората нямат такива средства, сподели още той.

Заяви, че националното разследване ще даде отговор за аргументите и дали има отговорни хора, които би трябвало да понесат своята отговорност. Такова злополучие не се случва всяка година. Нашите насипи са изчислявани на стогодишна вълна, а тук приказваме за 200-500 - годишна вълна, добави гл. комисар Николов.

136 сега са доброволците, които оказват помощ на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и така нататък Желаещите да оказват помощ са доста, сподели той, само че някой би трябвало да ги управлява, с цел да споделя какво да вършат.

В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и оказват помощ в разчистването. Днес ще се включат и " Автомагистрали " с нова, модерна техника.

" Нашите старания се усилват и ще се оправим ", сподели той.

Най-важното в този момент е да се даде храна на популацията и на болните хора, които имат потребност от помощ и медикаменти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР