Огромните гробища за самолети в пустините на САЩ са известни,

...
Огромните гробища за самолети в пустините на САЩ са известни,
Коментари Харесай

Еърбъс рециклира почти нови самолети от европейските самолетни гробища

Огромните гробища за самолети в пустините на Съединени американски щати са известни, само че и в Европа има места, където се натрупат машини, излезли от приложимост, написа немското издание " Виртшафтсвохе ", представено от Българска телеграфна агенция.

Машините обаче не биват изоставяни - европейският самолетостроител Еърбъс (Airbus) все по-често ги разглобява и рециклира. Това се случва край френския град Тарб в подножието на Пиринеите.

Много от самолетите, които Еърбъс стопира от придвижване в Европа, са учудващо нови - някои машини А340 са били в придвижване едвам десетина години, въпреки по-обичайно е на сметището да се окажат самолети с 30 години работа. В Тарб в този момент се намират и три големи джъмбоджета А380, от които са се отказали Сингапурските авиолинии (Singapore Airlines). Очаква се да дойдат и още, а първите към този момент са демонтирани.

На пръв взор изхвърлянето на толкоз нови машини наподобява безсмислено от икономическа и екологична позиция. То обаче е целесъобразно най-малко от екосъображения. Обемът въглеродни излъчвания, който се отделя при производството на един аероплан, е извънредно дребен по отношение на излъчванията при употребата му. Поради това си заслужава даже в действителност нови машини да бъдат заменяни с по-леки и икономични. Моделът А340 да вземем за пример се задвижва от четири мотора и заради това има потребност от доста повече керосин, в сравнение с А330 с почти същата величина. Още по-икономични са самолетите от ново потомство от композитни материали като А350 или Боинг 787 (Boeing 787).

Огромният А380 би могъл макар четирите си мотора да се окаже най-икономичният аероплан в света, само че самолетните компании мъчно съумяват да го изпълнят с пасажери. Поради тази аргументи колосите постоянно пътуват със запълнени едвам две трети от потенциала. Това постанова на самолетните компании все по-често да заменят модела с по-малки машини, а преоборудване на аероплан А380 за потребностите на друга компания е извънредно скъпо и нерентабилно.

През 2007 година Еърбъс стартира пробен план в Тарб за преработване на самолетите, вместо те да бъдат изоставяни в пустините. Междувременно взаимното сдружение Тармак аеросейв (Tarmac Aerosave), от което самолетостроителят държи една трета, към този момент ръководи три сходни комплекса - от 2013 година край източноиспанския град Теруел и от 2017 година край френския Тулуза.

Компанията Тармак към този момент е рециклирала над 100 самолета. До 90 % от материалите могат да се употребяват наново, оповестява Еърбъс. Много от частите, най-много моторите, се пускат като аварийни елементи на вторичния пазар. Други биват претопявани. Най-вече алуминият от самолетите е скъп материал, чието произвеждане изисква огромни количества сила, да не приказваме за километрите кабели.

Германската Луфтханза (Lufthansa) употребява необикновен метод към преработването - елементи от аероплан А340 напуснаха Теруел под формата на холни масички, статуи и стенни часовници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР