Огромни загуби търпят пчеларите от оряховското село Селановци, научи BulNews. Причината

...
Огромни загуби търпят пчеларите от оряховското село Селановци, научи BulNews.
Причината
Коментари Харесай

Пчелари от Селановци: Кошерите ни са празни, чудим се какво става

Огромни загуби търпят пчеларите от оряховското село Селановци, научи BulNews.
Причината за това е така наречен „ Синдром на празния кошер “, при който пчелното семейство напуща кошера и не се връща. Заради казуса, огромна част от пчеларите премислят бизнеса си, тъй като съвсем никой не е застраховал своите кошери.
Само тази зима в землището на село Селановци са починали повече от 2 000 пчелни фамилии.
От 89 кошера, които смейството на Петя Русинова е имала, след зимата са останали единствено два.
"Ситуацията е такава, просто тази година това, което е създадено, ще се създаде. Нашата къща е в съмнение дали ще тръгнем изначало. Разочарованието е доста огромно ", споделя Петя.
"Засега повода за отлитането на пчелите не е известна ", сподели ръководителят на локалното пчеларско съдружие Петьо Василев.
"Събирахме се, с цел да кажем кой и по какъв начин е третирал дадени заболявания, само че не можахме да стигнем до прецизен и избран район. Миналата година това се случи в Плевенско, по-миналата - в Добрич. Не откриваме повода, а има такава ", споделя още той.
В сдружението вземат участие 32-ма пчелари от община Оряхово. Според тях, унищожаването на пчелите до известна степен е провокирано от едрите земеделци в региона.
"С един от тях имаме дело през днешния ден, имаме потвърдено напръскване на леща по време на разцвет, тогава са починали доста пчелни фамилии ".
От 133 кошера, които Петьо Василев е имал през есента, през днешния ден са останали 12.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР