Огромната част от софиянци се надяват след кметските избори през

...
Огромната част от софиянци се надяват след кметските избори през
Коментари Харесай

До изборите София ще раздаде строителни договори за 400 млн. лв.

Огромната част от софиянци се надяват след кметските избори през есента ремонтите в града да стартират да се правят по-качествено и столицата да не помни ироничните избрания „ Хубаво е, само че не е готово “ и „ Ремонт на ремонта “, станали нарицателни при ръководството на ГЕРБ. Дали това ще се случи обаче още веднъж значително ще зависи от настоящия кмет Йорданка Фандъкова и от екипа й, които взеха решение 2023 година да е една от най-ударните в разпределението на пари за градеж на нови улици и булеварди, за ремонт на съществуващи, както и за обновлението на друга обществена инфраструктура.

До провеждането на локалния избор Столична община би трябвало да избере строители за построяването или осъвременяването на обекти за най-малко 400 млн. лева (към изброените по-долу следва да се прибавят и няколко състезанието за по-малки улици), сподели информация на. Някои от към този момент оповестените строителни поръчки чакат развръзка от към година и се допуска, че огромна част от работите ще стартират преди отдръпването на Фандъкова.

Преди дни тя заяви, че през 2023 година стремително ще се работи по продължението на булевардите от 3-тия градски кръг – „ Тодор Каблешков “ по посока на „ Хладилника “ и „ Филип Кутев “ към „ Симеоновско шосе “. „ Тези два пробива ще обезпечат връзката сред бул. “България “ и бул. “Симеоновско шосе “ “, напомни кметът значимостта на двата булеварда, чието създаване ГЕРБ дават обещание още от 2008 година

През юни м.г. „ Московска “ 33  разгласи търг за избор на реализатор на двете прави, който към момента не е завършил. Общата цена за обектите е 30,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Срещу 17 млн. лева бул. „ Тодор Каблешков “ би трябвало да бъде удължен с 1,4 км.- от ул. „ Луи Айер “ до бул. „ Черни връх “. Заложеният период за строителство е 1 година В процедурата се включиха 7 компании и консорциума.  

На бул. „ Филип Кутев “ би трябвало да бъдат издигнати 1,2 км. - от ул. „ Сребърна до „ Симеоновско шосе “, при препоръчана от общината цена от 13,5 млн. лева Договорът планува дейностите да приключат за не повече от 270 дни. Кандидатите в този търг са осем.

Фандъкова заяви още, че отново през тази година ще стартира и дългообещаваното създаване на бул. „ Рожен “ от ж.п. прелеза до Северната скоростна дъга. Процедурата бе отворена през февруари м.г. и също не е завършена. Дължината на трасето е над 2 км., а препоръчаната цена е 13,6 млн. лева Работите по бул. " Рожен " би трябвало да продължат до 425 дни, като за осъществяването им аплайваха 4 компании и обединявания.

Строителството на бул. „ Рожен “ е част от по-голяма социална поръчка за общо 47,7 млн. лева без Данък добавена стойност. Една от обособените позиции в нея е за построяването на надлез над ж.п. линията при Бакърена фабрика, който Фандъкова също разгласи за предпочитан през 2023 година Цената е 10 млн. лева, като за обекта през 2010 година е направен работен план. Дължината на сектора е 720 м. За работа са планувани 755 дни, а 6 компании и консорциума аплайваха да я свършат.

Софиянци чакат да схванат и имената на строителите, които общината ще избра за още няколко основни плана. През лятото на 2022 година бе открит търг за още три обекта на стойност 61 млн. лева Става дума за построяването на бул. „ Копенхаген “ в „ Младост “ до бул. „ Цариградско шосе “, който също се дава обещание и чака от години, за преместването на трамвайната линия от локалното платно на бул. „ Скобелев “ и ремонта на тунела при НДК, както и за реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „ Мария Луиза “ от ул. „ Опълченска “ до ул. „ Козлодуй “. Както и при останалите процедури, в този търг се включиха компании, които са добре познати на жителите на града. Да строи бул. „ Копенхаген “ да вземем за пример изиска известната компания „ Трейс Груп “, която сега пренарежда жълтите павета пред Народното събрание.

През седмицата ръководещите в София оповестиха, че заради продължаващи правосъдни обжалвания се отхвърлят да ремонтират с евросредства така наречен историческа част на Борисовата градина. През 2021 година Столична община подписа съглашение по Оперативна стратегия „ Региони напредък “ за приемането на 9 млн. лева за ремонт на най-големия си парк, към които трябваше да се прибавят и 1,3 млн. лева от общинския бюджет. Вместо за това обаче в този момент общината възнамерява да насочи парите за облагородяване на междублокови пространства в шест района– „ Красна поляна “, „ Надежда “, „ Връбница “, „ Илинден “, „ Сердика “ и „ Възраждане “. Изчисленията са, че парите ще стигнат за обновлението на 48 точки с повърхност към 150 дка. Прави усещане, че кметовете на изброените зони до един са представители на ГЕРБ. По време на дебатите представители на други елементи на столицата отвън контрола на партията на Бойко Борисов, да вземем за пример " Красно село ", също желаеха да бъдат включени в програмата за квартални поправки. Призивът им обаче не бе чут. Пари за ремонт няма да има и за регионите " Средец ", " Лозенец " и " Изгрев ", на чиято територия в действителност се намира Борисовата градина. 

Най-скъпата социална поръчка, които ще се реши в последната година от четвъртия мандат на Фандъкова, още веднъж е в областта на строителството. Става дума за състезанието за поддръжката на улиците и тротоарите в София, който е на стойност над 200 млн. лева без Данък добавена стойност и е за период от 4 година При предходния подобен конкурс, почнал през 2018 година, цената на същите действия бе 117 млн. лева - с над 80 млн. по-малко.

За присъединяване в течащата процедура се включиха 18 компании и обединявания. Част от тях са сдружения, които бяха измежду получилите задатъци за продължението на автомагистрала „ Хемус “, участници в строителството на Автомагистрала „ Струма “, определени от ГЕРБ компании за разнообразни водни планове и спечелили скъпите търгове за поддръжка и зимно разчистване на автомагистралите. Сред претендентите е и държавната „ Автомагистрали “, към която избухна абсурда с инхаус възлаганията за „ Хемус “ по времето на последния кабинет на Бойко Борисов. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР