Огромна скала, използвана в продължение на години като стопер за

...
Огромна скала, използвана в продължение на години като стопер за
Коментари Харесай

Фермер подпирал вратата си с уникален метеорит

Огромна канара, употребена в продължение на години като стопер за врата, се оказа необичаен астероид, струващ хиляди долари, оповестява Би Би Си. Професор Мона Сирбеску от Централния мичигански университет била помолена от локален фермер да направи оценка на камъка, който той пази в продължение на 30 години.

 © Българска телеграфна агенция
След направения оглед професор Сирбеску открила, че в действителност това е 10-килограмов скъп астероид – най-големият, който тя е виждала в дългогодишната си кариера като геолог.

Черната канара, която е била открита във плантация в Едмор, щата Мичиган, през 30-те години на предишния век, може да коства не по-малко от 100 000 $. Повечето от метеоритите, които падат на Земята съдържат сред 90-95% желязо. В случая този камък е неповторим, защото съдържа 88% желязо и 12% никел.

Професор Сирбеску изпратила проби от астероида в института „ Смитсониън “ във Вашингтон, където удостоверили заключенията ѝ.

Собственикът на астероида, който е поискал да остане неизвестен, даде обещание, след продажбата на камъка, да подари 10-процента от сумата на университета в Мичиган.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР