Огромна дупка с дълбочина най-малко 23 метра се отвори в

...
Огромна дупка с дълбочина най-малко 23 метра се отвори в
Коментари Харесай

23-метрова дупка се отвори до къща в Смолян и погълна пералня, печка, врати


Огромна дупка с дълбочина минимум 23 метра се отвори в частен парцел в смолянския кв. “Устово ”, създавайки риск за произшествия с хора или нови пропадания на терена, предава " 24 часа ".

Тя евентуално е отвор към пещера и е на метри от жилищни здания, от пречиствателната станция и попада в обсега на тунела на обходния път на града и изходите към Пловдив и Мадан.

Каверната се отваря в парцела на Димитър Илиев, като визира и част от парцел, който е общинска благосъстоятелност.  “Зейна пред гаража при започване на юли. Видях я инцидентно - там имах имущество, което към този момент го няма. Пещерата погълна автомобилни мотори, печка, пералня, прозорци, порти, уреди, елементи. Няма диря от тях, пропаднали са в пастта и просто ги няма ”, описа Илиев.

Само седмица преди да се отвори тази дупка, Илиев и негови близки пренасяли багаж в постройката. Специалистите им споделили, че той, шурей му и внукът му, които помагали да придвижват багажа, е можело да паднат вътре и никой да не ги откри. Оттогава фамилията живее в боязън.

“Пропадналата част е приблизително на площ 5-6 квадрата, а дълбочината е до 23 метра, като тези дистанции са от инцидентни попадения на лазерния лъч заради цялостната мрачевина в дупката ”, споделя инж. Андрей Тахчийски, който е геолог и е поканен да разучи случилото се.

Според геолога регионът е построен от мрамори. От изток и запад блокът граничи със седиментни скали, запълващи така наречен Смолянска терциерна меланхолия. Карстови каверни се следят по откоса на ул. “Тракия ” в региона от техникума по механотехника в Смолян до началото на кв. “Устово ”.

Друга голяма каверна е била разкрита и при прокопаването на пътния тунел в кв. “Устово ”, само че тя не е единствена.

Специалистът е уверен, че каверната на тунела, отворила се при продупчване на пътното оборудване преди години, и новообразувалата се пещера, са пространствено свързани, само че не се знае каква е връзката с останалите пещери в региона.

Инж. Тахчийски допуска, че всички каверни под хребета са свързани между тях и доста бързо би трябвало да стартира проучване на региона.

Първите и наложителни стъпки за по-нататъшно обезопасяване на региона от проваляне следва да бъдат картировка на каверната от експерти спелеолози и ограждане на мястото.  

Без да е ясна общата картина на карстовите процеси в цялата околност, нищо не може да се направи ”, счита Тахчийски.

В мнение на спалеолога Марин Господинов се споделя, че става въпрос за новообразувала се пещера, която е пропастна.

Първият отвес е “камбана ” с дълбочина от 23 метра и подобен размер от 720 кубика, завършващ с блокаж от термогравитационни каменни блокове и глинесто-песъклив пласт.

Непосредствено след него стартира втори отвес, който е неразучен, защото текат дейни геоложки процеси. Нестабилната сграда над входа също съставлява риск за по-детайлно изследване и картиране на пещерата.

Марин Господинов показва в мнението си, че не са открити данни за пещерна флора и фауна, няма открити археологически материали, бедна е на вторични карстови формирания и не съставлява културна или естествена забележителност.

Стопанската сграда и гаражът на Илиев се намират 78 мера над пътния тунел.

421-метровото съоръжение е започнато да се  прокарва през 80-те години, но през 1991 година е спряно поради липса на средства и нерешени проблеми с каверни.

През 2000 година строителството на тунела е обновено, с цел да се тампонират каверните и да се довърши оборудването. Тогава забележимата каверна е била бетонирана и е сложена 1,5 метра пясъчна възглавница, която при възможни обрушвания в нея да поеме удара.

Тунелът е пуснат в употреба през 2016-а с две пътни платна по 3,75 м и два пешеходни тротоара.

При оглед на региона на новото проваляне и покрайнините експертите не са забелязали други признаци, които биха били причина за пропадането - свлачища и срутища.

Не са установени и излази на подземни води - извори, заблатявания и замочурявания.

Жители на кв. “Устово ” започнаха подписка с гледище за незабавно проучване на региона.  “Много сме обезпокоени за живота и здравето ни, както и за домовете ни. Пропадналият терен се намира на метри от къщите, новобразувалата се каверна е на два метра от пътя, водещ към Пречиствателна станция за питейни води “Хубча ”.

Настояваме да ни се дадат отговори от локалната власт, както и от органите и институциите, дали са застрашени домовете ни от нови пропадания и какво би трябвало да създадем ”, приканват жителите на квартала.

Инициативен комитет “За “Устово ” упорства в писма до локалната и централната власт за предприемане на бързи дейности. Те са изплашени както за парцелите си, по този начин и от съществуващата евентуална заплаха за пречиствателната станция “Хубча ”, захранваща с вода целия квартал.

Община Смолян ще изиска както експертна, така и финансова помощ за справяне с казуса от междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, както и от Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие.

Служители на пожарната към този момент са обезопасили региона към пропадането, само че в рамките единствено на парцела. По пътя към пречиствателната станция обаче се движат хора и коли.

Срязано е и голямо дърво, което се намира на сантиметри от дупката, заради заплаха кореновата система да разшири още отвора. Клоните на дървото са струпани към каверната. Поставени са и предупредителни ленти.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР