Огромна част от реколтата от череши, праскови, сливи и кайсии

...
Огромна част от реколтата от череши, праскови, сливи и кайсии
Коментари Харесай

Експерт прогнозира провал за плодовата реколта

Огромна част от реколтата от череши, праскови, сливи и кайсии в страната е изумена от слана поради меката и топла зима и внезапното захлаждане в края на март – началото на април.

Първоначалните прогнози за загубите са към 70%, заяви пред БНР производителят на плодове и специалист в овощарството Красимир Кумчев. Още преди 10 дни той сигнализира, че ситуацията с измръзването и осланяването на овощните градини е бедствено.

"Възможно е този %, в случай че оттук нататък няма осланяване, да се поправя малко надолу. При всички случаи обаче вредите ще бъдат над 50%, което си е един неуспех за плодовата годишна продукция тази година, особено за костилковите овощни типове. Семковите, заради това, че цъфтят по-късно, към този момент увреждане и осланяване при тях няма ".

В предаването "Преди всички " Кумчев съобщи, че това е действителен риск на пазара да има малко български плодове.

"Никога една неприятна годишна продукция и една висока цена на плодове или зеленчуци не може да компенсира загубите на стопаните ", безапелационен е той.

Напливът на земеделските производители към обезпечаване не е огромен, означи Красимир Кумчев. Според него повода не е в това, че хората не желаят, а е в това, което се постанова от застрахователите като условия за застраховки. По думите му, застрахователите не са правилни. Ако имаше баланс на ползите, нещата нямаше да наподобяват по този метод, акцентира той.

"За да се решат тези проблеми, би трябвало да се сътвори държавна застрахователна компания единствено за земеделие ", добави Кумчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР