Огромен скандал отново разтърсва управляващата коалиция. Оказва се, че САЩ

...
Огромен скандал отново разтърсва управляващата коалиция. Оказва се, че САЩ
Коментари Харесай

САЩ отлагат доставките на F-16 заради липсата на доверие в правителството на Петков ?


Огромен скандал още веднъж раздрусва ръководещата коалиция. Оказва се, че Съединени американски щати са изгубили доверие в Кирил Петков и неговия екип.

Съединени американски щати отсрочват с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които към този момент е платено от България, защото се притесняват от приключване на секретни данни за самолетите към Русия.

Това написа EURACTIV.bg, като се базира на мнението на двама някогашни български министри на защитата.

“Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на неналичието на доверие в българските управляващи, които не са потвърдили, че могат надеждно да пазят тайните на НАТО. Мисля, че даже договорът за F-16 е замразен затова, защото сигурността на технологията не може да бъде обезпечена на 100 % ”, цитира изданието думите на Велизар Шаламанов.

“Изпитваме усложнения с процедурите за отбрана на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на 10 години и знам по какъв начин издават документи за достъп до класифицирана информация след изследване, което продължава шест до осем месеца, съобщи някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов.

Бившият му сътрудник Тодор Тагарев е изцяло склонен с него.

“България би трябвало да построи система за отбрана на класифицираната информация. Продължаваме да позволяваме съветски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че личният състав въз основата няма да пие водка с руснаци ”, сподели някогашният началник за Евроактив.

През последните две години българската прокуратура организира няколко следствия против съветски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки съветски дипломати от посолството в София. Досега няма наказани българи за съветски шпионаж, отбелязва ПИК.

Преди година, в последните дни на държавното управление на Бойко Борисов, прокуратурата разгласи, че е заловила шпионска група в министерството на защитата. Беше оповестено, че групата е шпионирала в интерес на Русия и се е опитвала да популяризира информация за новия F-16.

Бившите министри се изрекоха в интерес на придобиването на изтребители F-16 втора употреба, които към момента разполагат със обилни запаси и са доста по-евтини – нещо, за което лобира и президентът Радев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР