Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1

...
Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1
Коментари Харесай

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1 юни

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1 юни 2019 година, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.

Българите ще могат да обитават свободно в Швейцария при изискване, че имат работно място. По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната обитават към 11 400 български жители.

До отпадане на рестриктивните мерки се стигна откакто държавното управление на Швейцария одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния. С него се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз. Протоколът към документа предвиждаше временен интервал от най-много 10 години за жителите от България и Румъния, който изтича на 31 май 2019 година

От 1 юни българските жители няма да се нуждаят от позволение, с цел да стартират работа в Швейцария (Arbeitsbewilligung/work permit). При претовареност с дълготрайност до 3 месеца сънародниците ни не би трябвало да аплайват за приемане на позволение за престояване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя шеф по електронен път.

При започване на работа за повече от 3 месеца в една календарна година работникът/служителят би трябвало да получи позволение за престояване против показване на своя трудов контракт. Документът е годен за цялата територия на Швейцария и дава право на промяна на специалността или работното място. За да го получат, българските жители би трябвало да имат адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят приемане на позволение за престояване. За задачата следва да показват персонални документи (лична карта или паспорт) и писмен трудов контракт с шеф. Това би трябвало да се случи до 14 дни след идването в Швейцария и преди заемането на работното място.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР