Ограниченията по държавната граница ще останат след 15 юни. Това

...
Ограниченията по държавната граница ще останат след 15 юни. Това
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ограниченията по границите остават след 15 юни

Ограниченията по държавната граница ще останат след 15 юни. Това заяви в Пловдив основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той посочи, че изключителните ограничения би трябвало да останат поради фрапантното повишение на броя на инфектираните с COVID-19 от последните две денонощия, съобщи BTV.
Пик на инфектирани с ковид в България, в това число зам.-министър, картината по света е неприятна
По думите на доцент Кунчев огнищата на ковид в Сливен, Доспат и Сърница няма да доведат до цялостна карантина, както се случи в Банско. Причината е, че това не би била най-ефективната мярка за преодоляване на болестта. Освен това " едно затваряне основава необикновен брой проблеми от чисто филантропичен и човешки темперамент ".
" Това, което откриваме като позитивни, е резултат на интензивно търсене. Огромната част от тези хора не са заболели, те са носители, не развиват тежка клинична картина към този момент ", изясни той.
По думите му към този момент няма причина да чакаме втора вълна на болестта, защото огнищата към момента са дифузни. Той се надява новите ограничения да пресекат разрастването на епидемията.
Статистиката демонстрира, че с облекчаването на ограниченията и отпадането на рестриктивните мерки понижава и страха от ковид. Според основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев обаче, още е прекомерно рано да се сбогуваме с COVID-19.
" Разбира се, че разхлабването на ограниченията даде тази опция на хората да се върнат на работа, по парковете, да възстановим естествения темп на живот. Естествено е желанието да стартираме да живеем обикновено. Друг е въпросът, че не би трябвало едното да влиза в несъгласие с другото ", съобщи той пред Bulgaria ON AIR.
" Да съблюдаваме това, което по принцип повтаряме постоянно - отстояния, персонална хигиена, стерилизация. А когато сме в затворени пространства, в по-тесен контакт, за предпочитане да носим маска ", акцентира специалистът.
Според доцент Кунчев е явно, че огнища на болест ще има и в бъдеще.
" Ще намираме огромен брой позитивни лица, там ще би трябвало да има по-строги ограничения. Тенденцията в Европа въпреки всичко е към понижаване ", означи още основният здравен контрольор.
По думите му се следи известно намаляване на инфекциозността на вируса, само че това зависи и от средата на инфектирания, сподели той.
Прогнози за развиването на епидемията все още не се вършат, тъй като данните за вируса са прекомерно незадоволителни.
" Научният свят сега има цялостния набор от упования - като се стартира от първо изгубване на вируса и се стигне до многократни талази ", уточни основният държавен здравен контрольор.
" Грипът какво прави - стартира да се демонстрира късната есен, набира скорост декември, нормално януари-февруари е пик и е с най-вече случаи. Дали това ще стане? Спекулация е всичко, което може да се каже сега за ковид ", безапелационен е доцент Кунчев.
Според националния здравен контрольор следим непряк резултат от пандемията - общо намаляване на заразните заболявания по принцип.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 9 юни
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР