Ограничаването на нелегалните екскурзии ще бъде един от фокусите на

...
Ограничаването на нелегалните екскурзии ще бъде един от фокусите на
Коментари Харесай

Погват нелегалните екскурзии

Ограничаването на незаконните екскурзии ще бъде един от фокусите на новия остарял длъжностен министър на туризма Илин Димитров. Това разгласи самият Димитров при представянето на целите на работата си в идващите месеци до сформиране на постоянно държавно управление, предава вестник " Сега ".

Министърът уточни, че до края на мандата ще бъдат готови оферти за законови промени по отношение на казуса с незаконните екскурзии. Самият Димитров и браншът са поддръжници на основаването на специфичен надзорен орган - така наречен туристическа полиция, която да следи за противозаконните и нелоялните практики в бранша. Според Димитров Комисията за отбрана на потребителите няма пълномощия, с които да подсигурява туроператорските услуги да се правят от лицензирани предприятия и да се лимитират противозаконните екскурзии.

Като начало ще бъдат засилени екипните инспекции с специалисти от КЗП, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите, уточни Димитров. В случая данъчните са доста значими, тъй като на процедура се прави туристическа услуга, без да се издават касови бонове, а това може съществено да бъде глобено на момента.

За незаконни екскурзии постоянните туроператори се оплакват от дълго време. Тези практики мощно са се засилили по време на коронавирус рестриктивните мерки. Миналата година от сектора показаха на съвещание на туристическата комисия в Народното събрание, чийто ръководител бе точно Илин Димитров (ПП), съответни нарушавания: " Вземат се стратегии от нашите уеб уеб сайтове и надлежно се организират еднодневни и двудневни екскурзии от физически лица, без да бъде регистриран доход към Национална агенция за приходите, без да бъдат платени налози и осигуровки. Пътуват по пътищата, настаняват се в хотелите, влизат в туристическите обекти и никой не ги пита имат ли лиценз - било то за туроператор, или за екскурзовод ", оплакаха се туроператори от Бургас.

Ощетените туристически компании сигнализират, че казусът се разпростира в големи мащаби. С тази активност се занимават главно физически лица, които нямат лиценз за туроператорска активност. Те провеждат пътуванията най-вече посредством обществените мрежи като крадат клиентите на постоянните туроператори с по-изгодни цени. екскурзиите са главно на територията на България, само че през последната година-две и в прилежащите страни. До Турция да вземем за пример към този момент станало всекидневно нелицензирани уредници да организират еднодневни или двудневни екскурзии. От еднодневен подобен тур до Одрин, Лозенград и Люле Бургаз се печелели до 900 лв..

Друго нарушаване били така наречен незаконни екскурзоводи. Те водят групи на събития и екскурзии, без да имат нужния лиценз за екскурзовод от Министерството на туризма. В страната ни такава активност развивали и доста чужденци - поляци, чехи, скандинавци. Руснаци, които имат ваканционни жилища по Черноморието и обитават тук за дълъг интервал, пък организирали шопинг турове до Турция.

Министър Димитров прикани за подаване на сигнали до ведомството за сходни практики. Той изясни, че към този момент са дерегистрирани 211 туроператори и сътрудници поради непредставяне на наложителната застраховка " Отговорност на туроператора ". Напомнителни писма за застраховката са изпратени до 600 компании.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР