Ограничаването на държавните разходи като част от бюджетната сделка, договорена

...
Ограничаването на държавните разходи като част от бюджетната сделка, договорена
Коментари Харесай

Експерти: Икономиката на САЩ може да се забави допълнително от споразумението за държавния дълг

Ограничаването на държавните разноски като част от бюджетната договорка, контрактувана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, може в допълнение да отслаби икономическата интензивност, която към този момент е лимитирана от стягането на паричната политика. Това  прогнозираха експерти, представени от Bloomberg.

Големите фискални разноски поддържаха стопанската система на Съединени американски щати на фона на покачването на лихвените проценти от Федералния запас и тяхното ограничение може да отслаби позитивния подтик, споделят икономисти. Фед ще би трябвало да вземе поради вероятните последствия от контрактуваните ограничения в новите прогнози за Брутният вътрешен продукт и инфлацията на Съединени американски щати, които ще разгласява след съвещанието на 13-14 юни.

„ Постигнатото съглашение допуска, че фискалната политика ще стане малко по-рестриктивна, до момента в който паричната политика към този момент е стегната и евентуално ще продължи да се стяга “, коментира Даян Суонк, основен икономист в KPMG LLP, пред Bloomberg. Консенсусната прогноза на интервюираните от организацията икономисти допуска, че стопанската система на Съединени американски щати ще се свие с 0,5% на годишна база както през третото, по този начин и през четвъртото тримесечие на 2023 година Байдън сподели след диалози с Маккарти на 28 май, че е реализирано кардинално съглашение за повишение на тавана на държавните заеми и то ще бъде показано на Конгреса за гласоподаване. Ако съглашението бъде утвърдено, то ще спре лимита за държавни заеми до 1 януари 2025 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР