Оградата по границата ни с Турция на места е разрушена

...
Оградата по границата ни с Турция на места е разрушена
Коментари Харесай

Президентът провери охраната на границата

Оградата по границата ни с Турция тук-там е разрушена и би трябвало да се възвърне. Изградената интегрирана система за наблюдаване не работи на някои места. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден направи инспекция на защитата на границата поради засиления миграционен напън.

Възстановяването на оборудванията може да стане с европейски средства и от националния бюджет, само че за тази година регионалните шефове, които се водят притежатели на оградата, нямат средства за това, сподели още президентът.

Мерките по границата ще бъдат разисквани в понеделник на консултативния съвет, който президента свика.

" Миграционният напън се усилва и това е обяснимо, тъй като талибаните си възстановяват контрола над Афганистан и това влече нов риск за миграционна рецесия за Европа. България е сухопътна, външна граница за Европейския съюз, на пътя на този мигрантски поток, тъй че за на нас рискът неизбежно се усилва. За това през днешния ден желаех персонално да добия визия по какъв начин е проведена и какво е положението на защитата.+ Има неща, които безусловно би трябвало да се свършат и на идния съвещателен съвет чакам да реализираме консенсус по нужните ограничения. Разбира се би трябвало да работим още по- дейно с нашите европейски сътрудници за обезпечаване на нужни средства, за по-сериозен ангажимент от страна на Фронтекс и за създаване на действен проект ", сподели президентът Радев.

" Към момента ни са нужни спомагателни сили по границата, които сме организирали на единия от стадиите на профилираната интервенция с дирекция " Жандармерия " и все още дава резултат. Но при увеличение на миграционния напън е належащо въвеждането на спомагателни сили ", сподели шефът на Главна дирекция " Гранична полиция " Деян Моллов.

Репортер: Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР