Огнян МинчевСъветниците на Румен Радев упорито пълнят медиите със своите

...
Огнян МинчевСъветниците на Румен Радев упорито пълнят медиите със своите
Коментари Харесай

Докато партиите се състезават с нулев резултат, съветниците на Радев вопият за президентска република по Путинов образец

Огнян Минчев

Съветниците на Румен Радев настойчиво пълнят медиите със своите " съображения " и " разбори " в интерес на така наречен " президентска република ". Очевидно е, че самият Радев предизвиква или най-малкото - утвърждава сходна пропагандна акция, която е срамна. Да заемаш най-високия избирателен пост в страната и непрестанно да ламтиш за още и още власт - срещу конституцията, на основата на която си определен - е израз на надменност, на главозамайване във властта, на ниска просвета и на изчезнало образование. Подобна рекламация е първичен отвод от този публичен контракт с българските жители, който си поел ангажимент да спазваш със самия акт на своето избиране и с клетвата, която си положил. Клетвата се поставя върху Конституцията. Ако всеки деспотичен байчо, един път пристигнал на власт има правото да разтяга тази власт безотговорно и непрестанно да желае цялата власт в страната, то това значи единствено едно - дните на българската народна власт са преброени.

И те в действителност наподобяват преброени. За по-малко от две години Радев ръководи отпред на три служебни държавни управления и се готви да оглави четвърто. Един етичен човек на негово място би изразил най-малко официално терзание, че му се постанова да оглавява страна в толкоз тежко спешно институционално състояние. Но Радев явно не изпитва сходни сърбежи на етична основа. Неговите служебни държавни управления " изчегъртват " неуместните нему кьошета на страната, до момента в който съветниците му вопият за мощна - в действителност безконтролна президентска власт. Вече и де юре, с изключение на де факто. Да повторим - демонстрираната жадност за от ден на ден власт е сама по себе си нелегитимна, откакто е изразявана редовно от президентските хранени хора в изискванията на течащ президентски мандат на самия Радев. Мандат, признат на основата на настоящата българска конституция. 

Тази кардинална несъответственост на формален статут и рекламация за от ден на ден власт има и съответни политически измерения. Всички помним по какъв начин Радев бе определен за президент под патронажа на видна фигура от кремълските специфични служби - ген. Леонид Решетников. За редица представители на екипа на Радев съществуват съществени съмнения за съгласуваност със североизточни ползи и служби. Нека напомним, че старт на митингите през юли 2020 година бе даден с влизането на представители на прокуратурата в президентския офис за инспекция на президентски помощник по съмнение за съгласуваност с съветски специфични служби. Тогава Радев излезе с вдигнат пестник и основният прокурор Гешев бе изкаран отговорен... Само че аз не виждам къде е виновността Гешев в тази ситуация? Прокуратурата освен може - тя е длъжна да направи сходна инспекция, в случай че разполага с информация - съображение за сходни съмнения.

Сега съветници на Радев от същия екип вопият за " президентска република " и доста евентуално е да си я показват не по френски или американски, а по съветски - по Путинов пример. Докато парламентарните политически партии се състезават в една игра с нулев резултат, провалила към този момент три мандата на Народно събрание, предпоставките за определяне на съсредоточена и недемократична президентска власт в България се ускоряват. Води се систематична и все по-арогантна акция за още по-голямо разширение властта на Радев в " президентска република ". " Много значимо ", ще процеди през зъби безконечния български песимист и сеирджия, отпивайки от хладната ракийка привечер. Ще стане значимо - и за него. Но ще бъде късно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР