Огнян МинчевРазговор за изборните правила вече не съществува. Има надвикване

...
Огнян МинчевРазговор за изборните правила вече не съществува. Има надвикване
Коментари Харесай

Разумът и истината не могат да надвикат острастените аргументи на политическите партизани от всички цветове

Огнян Минчев

Разговор за изборните правила към този момент не съществува. Има надвикване на политически деятели, чиито причини са все по-истерични, улични по език и безсъдържателни. Привържениците на машините основателно отхвърлят нощния маратон на " хартиената коалиция ", прекроил изборния кодекс, само че отхвърлят да отговорят най-малко на един обикновен въпрос: Защо от няколко национални избора насам надменно отхвърлят преложението разписките от гласуването да бъдат преброени и разпределени по партийните желания на жителите? Преброяването на разписките е единствения способ за верифициране на машинния избор - и попречване на централизирани и скрити операции на вота посредством софтуерни трикове или непубличен достъп до протокола на машините.

Представителите на " хартиената коалиция " не дават отговор на други значими въпроси. Защо бе необходимо 

силовото прекрояване на изборното законодателство

 с стремително - 18 часово съвещание на правната комисия, небрежно отхвърлящо причини и естествен политически и експертен спор? Защо вкараха гласоподаване и ръчно броене на хартиени бюлетини - разпринтени от машините или не - без да трансформират главния механизъм, утвърждаващ купения - следения избор, недействителните бюлетини и поредност други фалшификации - броенето на бюлетините от секционните комисии? Защо не пожелаха да вкарат районните преброителни центрове, в случай че не за друго, то най-малко с цел да потвърдят, че имат някаква угриженост за почтеното отразяване на гражданския избор? Как си показват механичното съчетание на всеобщо хартиено и всеобщо машинно гласоподаване като развой на администриране - и изключително, на законно броене на изборните бюлетини?

Не задавам тези въпроси и към двете страни с цел да вляза сред шамарите на превъзбуденото политическо надвикване на политическите фракции и техните почитатели. Задавам ги тъй като от ден на ден се увещавам, че нито едните, 

нито другите са изключително загрижени за честността и прозрачността на изборния развой

 и неговите резултати. Тяхната грижа е единствено една - какви настоящи привилегии получават и ще получат от въвеждането и употребата на избрани изборни принадлежности - машини, хартия и така нататък Какво могат да изкопчат от съответно настоящите изборни правила с цел да си покачат изборния резултат. Без значение до каква степен е честно и до каква степен е съответстващо на действителния цивилен избор. Те и по тази причина непрестанно трансформират разпоредбите - преди всеки избори, от повече от 20 години насам. За да " щипнат " отнякъде по нещо - я от купените гласове, я от потайните процедури на броене, я от " черната кутия " на машинния избор, чиито резултати не получават налично различно верифициране. 

Жертви на този политически спор, воден със средствата на истеричното надвикване, с изключение на жителите, са и разсъдъкът и истината, които не могат да надвикат острастените " причини " на политическите партизани от всички цветове.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР