Огнян Минчев*Стефан Янев: ...Лайт мотив на това, което правим е,

...
Огнян Минчев*Стефан Янев: ...Лайт мотив на това, което правим е,
Коментари Харесай

Не може да дадеш офицерството си на интелектуална изполица на Путин и да очакваш категорични решения срещу сателитизация на страната в новата велика империя на Кремъл

Огнян Минчев*

Стефан Янев: "...Лайт претекст на това, което вършим е, че има рецесия в политическото посланичество, проблем освен в България. То е въз основата на края на историята на либерализма, който сега е в рецесия. "

Би било любопитно да разберем по какви източници Янев прави този безапелационен извод за " края на либерализма ". За кой по-точно " демократизъм " става дума и за какъв вид политическо посланичество приказва Янев, в случай, че либерализмът (либералната народна власт?) се оказва на края си... Любопитно е, само че не чак до такава степен. В продължение на повече от две десетилетия офицерите от Българската войска, а също и от службите за сигурност оживено четат, разясняват и възприемат света през призмата на избрани хрумвания, които идват от постсъветска Русия. Най-популярни измежду тях са възгледите на неоевразиеца Ал. Дугин, които стоят в основата на възродения съветски великодържавен империализъм.
Не ми е известно на какво равнище се преподават публичните дисциплини във висшите военни учебни заведения през този интервал и доколко въобще в армията се обръща внимание на образуването на мирогледа на офицерството. България е член на НАТО, на Европейски Съюз и тези организации нямат публични идеологически доктрини, само че се образуват на основата на избрана ценностна система. Наблюденията ми са, че тази ценностна система прекомерно незадълбочено се отразява в интелектуалните занятия на БА и заради това различните потоци геополитическа доктрина на великоимперска основа са толкоз известни и желани от офицерския състав.

Така манталитетът на немалка общественост български офицери - в това число на високи позиции - отразява статута на българската принадлежност към НАТО надали не като краткотрайно положение,

като " командировка " на душевно непознато място

Путинистките доктрини, споделяни с интерес от редица български офицери уверено настояват - в допълнение, че НАТО ще се разпадне, че Западът отива към цялостен провал и така нататък Системната и добре канализирана съветска агитация, ориентирана към българското офицерство е интегрална част от хибридната война, която Москва води против България. Няма логичност стотици медии да бълват непрекъснато великодържавна агитация, ориентирана към българското общество, а офицерството - най-важната част от системата за национална сигурност - да бъде оставено без идеологическа индоктринация в интерес на Русия.

Затова, не се сърдете, че хора като Янев - и освен той, а доста други, в МО, в президентството и службите за сигурност - чакат търпеливо " края на либерализма " и края на Запада, с цел да се случи обещаното от Дугин и Путин " завръщане " на " братушките " в " родния дом " на великодържавното имперско послушание. Ако България желае да има страна, тя ще би трябвало да постави старания тази страна да се образува и пази от хора, които са образовани по въпроса какво съставлява българския народен интерес и по какъв начин би трябвало той да бъде защитаван. Не може да дадеш офицерството си на " интелектуална изполица " на Путин и на Дугин и да очакваш то да взима решителни и безапелационни решения за ограничение следствията на великодържавната експанзия върху България, за оказване на помощ на директната жертва на тази експанзия - Украйна, и да бъде хладнокръвен бранител на българската национална самостоятелност - против продължаващите опити за сателитизация на страната в една нова " велика империя " на Кремъл.

Някой би споделил - хубаво приказваш за самостоятелност от Кремъл, за какво не приказваш за самостоятелност от Вашингтон и от Брюксел? Хубав въпрос! И последваща тематика на интерпретация. Тук мога единствено и аз на собствен ред да попитам. Кой взима годишно сред 1-2 милиарда Евро колониален налог от България посредством изкуствено поддържан енергиен монопол? Колко бизнеси - значими икономически планове има Америка в България? Колко - Русия? Каква сума пари от структурните фондове на Европейски Съюз годишно се вливат в българската стопанска система? Колко пари идват от Русия - в случай че не броим трохите от енергийния монопол, които се влагат в всеобща агитация и операция на българска територия? Въпросите ще не престават. Прекалено доста мълчахме и слушахме дълбокомъдрените геополитически прозрения на локалните адепти на великодържавния Дугин и сходните му. Днес и отсега нататък ще питаме - и също ще приказваме.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР